Vánoční skořicový dort

img_1406

Pokud doma máte vánoční vydání časopisu Žena a život a podívali jste se do přílohy Chuťovka, asi jste tam narazili na moje vánoční recepty. Kromě mých receptů tam najdete i tipy od dalších blogerek, třeba od mých kamarádek Ivanky (Cat and cook) nebo Jarmilky (Jarmila Sweet), takže to určitě stojí za přečtení.

Tady je jeden z mých receptů: vánoční skořicový dort.

Ingredience na korpus:

  • 280 g hladké mouky
  • 100 g mletých ořechů
  • 200 g krupicového cukru
  • 3 lžičky kypřícího prášku do perníku
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 vanilkový cukr špetka soli
  • 4 vejce
  • 200 g rozpuštěného másla
  • 250 ml mléka
  • 80 ml rumu nebo Amareta

Ingredience na krém:

  • 480 g krémového sýra (např. Philadelphia)
  • 200 g másla
  • moučkový cukr podle chuti

Ingredience na skořicový sirup:

  • 100 ml vody
  • 130 g cukru
  • 1 lžička skořice

Na dozdobení:

  • Perníčky, sněhové pusinky a jiné vánoční cukroví

img_1405

Postup:

  1. Začněte přípravou korpusu. Formu o průměru 18 cm vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Troubu předehřejte na 180°C.
  2. V míse smíchejte všechny suché ingredience a v druhé nádobě vyšlehejte všechny tekuté. Poté obě části spojte opatrným mícháním.
  3. Nalijte těsto do formy a vložte do trouby. Pečte přibližně hodinu.
  4. Než se upeče korpus, uvařte skořicový sirup tak, že v rendlíku smícháte všechny ingredience a budete je 10 min vařit. Poté odstavte a nechte vychladnout.
  5. Nakonec si připravte krém, na který by měly mít všechny ingredience stejnou (pokojovou) teplotu.
  6. Vyšlehejte máslo s několika lžícemi cukru. Poté stěrkou vmíchejte krémový sýr a doslaďte krém podle vlastní chuti.
  7. Po vychladnutí korpusu sestavte dort. Korpus 2x prokrojte a každou vrstvu natřete skořicovým sirupem. Poté jednotlivé vrstvy spojte pomocí krému.
  8. Dort dozdobte krémem, perníčky a sněhovými pusinkami.

img_1410