Vánoční skořicový dort

img_1406

Pokud doma máte vánoční vydání časopisu Žena a život a podívali jste se do přílohy Chuťovka, asi jste tam narazili na moje vánoční recepty. Kromě mých receptů tam najdete i tipy od dalších blogerek, třeba od mých kamarádek Ivanky (Cat and cook) nebo Jarmilky (Jarmila Sweet), takže to určitě stojí za přečtení.

POZOR! Blog pokračuje na jiné adrese! Najdete ho TADY.

Tady je jeden z mých receptů: vánoční skořicový dort.

Ingredience na korpus:

  • 280 g hladké mouky
  • 100 g mletých ořechů
  • 200 g krupicového cukru
  • 3 lžičky kypřícího prášku do perníku
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 vanilkový cukr špetka soli
  • 4 vejce
  • 200 g rozpuštěného másla
  • 250 ml mléka
  • 80 ml rumu nebo Amareta

Ingredience na krém:

  • 480 g krémového sýra (např. Philadelphia)
  • 200 g másla
  • moučkový cukr podle chuti

Ingredience na skořicový sirup:

  • 100 ml vody
  • 130 g cukru
  • 1 lžička skořice

Na dozdobení:

  • Perníčky, sněhové pusinky a jiné vánoční cukroví

img_1405

Postup:

  1. Začněte přípravou korpusu. Formu o průměru 18 cm vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Troubu předehřejte na 180°C.
  2. V míse smíchejte všechny suché ingredience a v druhé nádobě vyšlehejte všechny tekuté. Poté obě části spojte opatrným mícháním.
  3. Nalijte těsto do formy a vložte do trouby. Pečte přibližně hodinu.
  4. Než se upeče korpus, uvařte skořicový sirup tak, že v rendlíku smícháte všechny ingredience a budete je 10 min vařit. Poté odstavte a nechte vychladnout.
  5. Nakonec si připravte krém, na který by měly mít všechny ingredience stejnou (pokojovou) teplotu.
  6. Vyšlehejte máslo s několika lžícemi cukru. Poté stěrkou vmíchejte krémový sýr a doslaďte krém podle vlastní chuti.
  7. Po vychladnutí korpusu sestavte dort. Korpus 2x prokrojte a každou vrstvu natřete skořicovým sirupem. Poté jednotlivé vrstvy spojte pomocí krému.
  8. Dort dozdobte krémem, perníčky a sněhovými pusinkami.

img_1410