Kokosová bábovka se Salkem místo cukru

dsc06440

Při pečení mám moc ráda kokos a v tomto receptu se hodí hned dvakrát. Z prvé se přidává přímo do těsta a za druhé se jím vysypává forma místo mouky. Bábovka je navíc trošku speciální tím, že se do ní nesype cukr, ale sladí se přímo plechovkou Salka. A výsledek opravdu stojí za to.

INGREDIENCE:

  • 250 g rozpuštěného másla
  • 5 vajec
  • 1 Salko
  • 350 g dortové hladké mouky
  • 100 g kokosu + na vysypání formy
  • 1 lžíce kypřícího prášku
  • Špetka soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžičky citronové kůry

POSTUP:

  1. Předehřejte troubu na 180°C, formu na bábovku vymažte  máslem a vysypte kokosem.
  2. Oddělte žloutky od bílků. Z bílků vyšlehejte sníh.
  3. Žloutky prošlehejte se Salkem, extraktem a máslem.
  4. Smíchejte mouku, kokos, sůl a citronovou kůru.
  5. Sypkou část promíchejte se salkovou částí a na závěr vmíchejte sníh.
  6. Těsto nalite do formy na bábovku a pečte asi 40 min, nebo podle potřeby.
  7. Bábovka je hotová, když na špejli neulpívá těsto.
  8. Po vyjmutí z trouby nechte bábovku částečně vychladnout, poté ji vyklopte a před podáváním ji poprašte moučkovým cukrem.

POZNÁMKA: Bábovka je jen mírně sladká. Pokud jste milovníci opravdu sladkého pečiva, těsto můžete podle chuti dosladit, nebo bábovku polít cukrovou polevou.