Kuře pečené v mléce

DSC06479

Když jsem vymýšlela nové recepty pro Tatru, vzpomněla jsem si na kuře v mléce. No jasně! Jaký slaný recept by se pro mlékárny hodil víc, než právě tahle dobrota? A proč byste měli kuře před pečením podlít mlékem? Jednak je to pořád trošku neobvyklé a pak to masu dodá skvělou jemnost a šťavnatost. Opravdu! Já do mléka navíc přidala nějaké to koření a ladilo to perfektně. 

INGREDIENCE:

  • 1 celé kuře
  • 500 ml mléka
  • Sůl, pepř
  • Sladká paprika (může být uzená)
  • Snítka tymiánu
  • Kůra z 1/2 citronu
  • 4 svitky skořice
  • 4 hřebíčky
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 stroužky česneku
  • Máslo, olej

DSC06493

POSTUP:

  1. V litinovém hrnci rozehřejte máslo s kapkou oleje tak, aby bylo pokryté celé dno.
  2. Kuře omyjte, osušte a ze všech stran dostatečně osolte. Potom ho ještě opepřete a posypte sladkou paprikou.
  3. V rozehřátém hrnci kuře ze všech stran opečte a nakonec ho nechte prsy nahoru.
  4. Hrnec odstavte a pod kuře nalijte mléko.
  5. Do mléka přihoďte tymián, všechno koření, rozbité stroužky česneku a citronovou kůru.
  6. Přiklopte hrnec a vložte ho do trouby pedehřáté na 180°C.
  7. Kuře pečte asi 1,5 hodiny.

TIP: Skvěle chutná, když kuře natrháte vidličkou a podáváte ho s rýží. Tu můžete osmahnout na másle spolu s cibulkou.