Čínské knedlíčky Bao

DSC_4409

Když jsme byli naposledy v Londýně, objevili jsme v Sohu nový podnik. Bao. Stála se obrovská fronta na místa a my ji vystáli, i když jsme vlastně ani netušili, jestli to bude stát za to. Ale naštěstí stálo. Podávali Bao knedlíčky na všechny možné způsoby a já se do nich naprosto zamilovala.

Základem je čínský „chlebíčko-knedlíček“, něco jako přehnutá, kulatá, kynutá placka, plněná různými dobrotami – trhaným masem, plátky bůčku, čerstvými bylinkami nebo třeba nakládanou zeleninou… mně v Londýně nejvíc chutnaly ty s výraznou pikantní omáčkou, měkoučkým bůčkem a koriandrem. A tak jsem je zkusila doma.

Receptura určitě nebude odpovídat té tradiční, ale chuťově i vzhledem tyhle moje Bao rozhodně londýnskou verzi dohání. A nebojte, i když se to tváří složitě, je to jednodušší, než karlovarský knedlík.

POSTUP PRÁCE: Nejprve dejte péct maso. Já ho pekla skoro 2 hodiny. Knedlíčky zadělejte, až dáte péct maso. Omáčku připravte, až budou kynout knedlíčky.

DSC_4408

INGREDIENCE NA MASO:

  • cca 2 kg libovějšího bůčku bez kůže
  • Sůl
  • Pepř
  • 1 cibule
  • 10 stroužků česneku
  • Uzená paprika

INGREDIENCE NA KNEDLÍČKY (asi 18 ks):

  • 530 g hladké mouky
  • 1 lžíce cukru
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 1 balíček kypřícího prášku
  • 70 ml mléka
  • 220 ml vlažné vody
  • 1 lžíce sezamového oleje (může být i slunečnicový)
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce rýžového octa

INGREDIENCE NA OMÁČKU:

  • 1 lžíce asijské chilli omáčky
  • 5 lžic sójové omáčky
  • 4 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1 stroužek česneku
  • 1 cm zázvoru
  • 1 lžíce sezamu
  • Svazek koriandru

DSC_4407

POSTUP NA BŮČEK:

  1. Do bůčku ze všech stran vmasírujte sůl, pepř a uzenou papriku.
  2. Položte ho do litinového hrnce, zasypte na kolečka pokrájenou cibulí a oloupanými, rozbitými stroužky česneku.
  3. Podlijte bůček asi 1 cm vody, přiklopte a pečte na 185°C asi 2 hodiny, nebo dokud nebude krásně měkký.
  4. Hotový bůček nechte chvilku odpočinout a potom ho nakrájejte na asi 5 mm silné plátky.
  5. Maso, které vám zbyde, nebo ho už nebudete chtít krájet, natrhejte na kousky a smíchejte s výpekem a zbylou cibulkou a česnekem.

POSTUP NA KNEDLÍČKY:

  1. Všechny suroviny nasypte do mísy robota a nechte těsto hákem zadělávat na střední otáčky asi 5 minut, dokud nebude hezky hladké a pružné (můžete hníst i ručně, ale dá to zabrat asi 15 min tvrdé práce).
  2. Hotové těsto vyklopte na pomoučněnou plochu a rukama ho ještě propracujte.
  3. Potom z něj vytvarujte kouli, tu poprašte moukou a uložte ji do čisté mísy. Tu zabalte fresh folií a nechte těsto kynout na teplém místě asi 1,5 hod.
  4. Vykynuté těsto vyválejte na placku silnou asi 4 mm. Z placky (např. skleničkou) vykrajujte kolečka o průměru asi 10 cm.
  5. Každé kolečko přehněte napůl a prsty lehce stlačte – musí držet přehnuté, ale zároveň se nesmí úplně slepit.
  6. Nechte knedlíčky ještě chvilku ležet v teple na kuchyňské lince a zatím si připravte parní lázeň. Já použila obyčejný český napařovák a hrnec, ale líp vám to určitě půjde s tradičním asijským napařovákem na knedlíčky.
  7. Postupně do napařováku ukládejte knedlíčky tak, aby se nedotýkaly, hrnec přiklopte poklicí a nechtě knedlíčky, ať se tam hezky uvaří. Bude to trvat asi 10 minut, ale raději si to na první várce otestujte – někdy to je rychlejší, jindy to trvá déle. Jinak ale během vaření raději moc neotevírejte, protože vám knedlíčky splasknou.
  8. Knedlíčky jsou hotové, když se po stlačení prsty vrací do původního tvaru. Nevařte je ale příliš dlouho, jinak budou tuhé.

POSTUP NA OMÁČKU:

  1. Do kastrůlku nalijte všechny tekuté ingredience a přisypte sezam a cukr.
  2. Česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. Stejně tak i zázvor a stonky koriandru.
  3. Zázvor, stonky koriandru a česnek přidejte do kastrůlku a ten postavte na sporák.
  4. Omáčku přiveďte k varu, vařte asi 3 minuty a poté ji odstavte a nechte vystydnout.
  5. Do vychladlé omáčky přidejte asi lžičku nasekaného koriandru. Zbylý koriandr si schovejte na servírování.

SESTAVTE SI KNEDLÍČEK:

Knedlíček „rozevřete“ a začněte ho plnit. Dospod dejte dostatek koriandru, na něj plátek bůčku. Na plátek bůčku poklaďte trošku trhaného bůčku, vše zakápněte omáčkou a završte další vrstvou koriandru. Dobrou chuť!

TIP: Jaké jsou další možnosti náplní? Čerstvé rychle nakládané okurky (salátová okurka na kolečka přelitá horkou vodou s rýžovým octem a cukrem), trhaná kachna, čerstvé chilli, ryby, máta… zkrátka: nechte to na svojí chuti a fantazii