Beef & Burger: zvládli jsme to znovu!

13315641_1010125829073822_6314001398259383496_n

Když jsme se loni s Ondrou, Terkou a Markem potili v sauně a potom seděli nad lahví Prosecca, jen tak ze srandy jsme vymysleli značku Beef & Burger a přihlásili ji na Apetit piknik. A co se nestalo, my vyhráli Kulináře roku 2015. Psala jsem o tom loni tady. Když utichly oslavy, zařekli jsme se, že ačkoliv nás potěšil obrovský zájem i výhra, rozhodně do toho znovu nejdeme.

A pak přišlo jaro 2016 a Apetit vyhlásil termín pro letošní přihlášky. A my se opravdu nepřihlásili. Tedy až do té chvíle, než přišel e-mail, který nám oznámil, že za loňskou výhru dostáváme stánek a zelenou na letošní piknik. Copak se taková věc dá odmítnout? Nedá. A pokud znáte způsob, jak dá, chceme ho znát taky.

13323173_1010063209080084_1031555277230264260_o

Plán zněl jasně. Ještě víc vyladíme loňský burger a navýšíme počet kusů na 700. Nejdřív jsme se sešli u nás doma a udělali pár zkušebních kousků, mezi kterými jsme našli „toho“ šampiona. Domácí bulka, citronovo-česneková majonéza, maso od naší skvělé řeznice, čedar, slanina, čerstvý špenát, chutney z cibule a jablek na cideru, domácí BBQ omáčka a hrubozrnná hořčice. Jasně, to zvládneme, v pohodě!

Zkouška burgerů!

Zkouška burgerů!

Jeden večer jsme s pomocí kamarádů vyrobili dostatek vlaječek, které jsou pro naše burgery typické a pak jsme mohli plánovat dál.

Čím více jsme nad tím přemýšleli, 700 bulek začalo vypadat jako obrovské číslo. Vždyť loňských 400 jsme pekli skoro celý den! Díky Apetit výhře jsme sice i letos měli možnost vařit v Chefparade, nebo tedy v Chefstarteru, kde jsme pohodlně připravili všechny omáčky, maso a další komponenty, ale urychlit pečení by nám to nepomohlo.

Šichta v pekárně

Šichta v pekárně (Ondra fotil, ale jinak taky makal)

Z průšvihu nás nakonec vytáhl můj táta, který se díky své pizzerii zná s majitelem pekárny a my si tak mohli přijít upéct bulky tam. 700 bulek na dvě várky. K ruce nám byla paní, která tam peče housky už 20 let a my s její pomocí zadělali těsto z 32 Kg mouky v jednom obrovském robotu a dělící stroj nám udělal kousky těsta na bulky přesně o té váze, kterou jsme potřebovali. Pak už jsme mohli vesele koulet a skládat bulky na plechy, odkud putovaly do „kynárny“. Kynutí bylo trošku účinnější, než v „běžných“ podmínkách a tak nám těsto trošku víc vyběhlo a když jsme nakonec vyvezli obrovský vozík z pece, bulky byly o něco větší, než jsme plánovali. Nakonec to ale vůbec nevadilo, protože ve větší bulce se jí burger líp.

13533342_1024518280967910_571226102651451282_n

Nákupy a poslední zařizování

 

V den pikniku jsme vstali ve 3:50. Už ve 4:45 jsme na Žižkově nosili jídlo do pickupu, který nám půjčil táta a rychle jsme si vše vezli do areálu Grébovky, jelikož závoz našeho stanu byl v rozvrhu na 5:30. Začalo vylézat sluníčko a už od rána bylo nesnesitelné vedro. A my začali být nervózní, protože ve vedru lidi nemají hlad a navíc se všechno rychle kazí. Potřebujeme led, abychom měli zachlazené i suroviny během manipulace!!! A tak kluci projeli Prahu křížem krážem, aby sehnali všude vykoupený led.

13506985_1025466280873110_4497706573749900670_n

Přijela Terky mamka a dovezla nám plynový gril, jako podporu pro Lotus Grilly. Rozestavěli jsme stánek, pozdravili se s ostatními prodejci a než jsme se stačili rozkoukat, bylo 10 hodin a u našeho stánku se hromadily davy zákazníků. A od této chvíle jsme se nezastavili. Sluníčko pražilo a my neměli čas se ani napít. Podávali jsme jeden burger za druhým, kluci grilovali jako o závod… zkrátka jsme se snažili, aby se na tu naší dobrotu muselo v tomhle počasí čekat jen tu nejnutnější dobu.

13458583_1022686151151123_7622484894098039147_o

Chodily za námi desítky lidí, přišli nás podpořit naši kamarádi a my z toho měli obrovskou radost, jen nás mrzelo, že nezbyl čas na to, abychom si s někým mohli popovídat. Obrovsky nás potěšil kompliment i od Kamury, ke které jsem se po prodeji chtěla stavit na něcoc dobrého, ale když jsme v 16 hod vyprodali poslední kousek, byli jsme tak vyřízení, že jsme jen sbalili věci, vyrazili domů a padli do postele.

A tohle byla naše úplně poslední zákaznice.

A tohle byla naše úplně poslední zákaznice, na kterou už bohužel nezbyl špenát, ale za to má tuhle skvělou fotku.

Na dnešní ráno bylo v plánu už jen mytí grilů, vrácení rozpůjčovaného vybavení a teď rychle regenerujeme na pracovní týden.

Hrozně moc děkujeme vám všem, kdo jste k nám přišli na burger a vážíme s toho obrovského zájmu, jste neuvěřitelní!!! O nic míň chci poděkovat všem, co nám pomohli – bylo vás letos hodně – a pak taky organizárorům Apetit pikniku nejen za to, že nás vlastně letos tak trošku donutili zapojit se, ale i za perfektní organizaci na místě.

A TEĎ PÁR ČÍSEL:

Letos jsme prodali téměř 700 burgerů a k tomu ještě spoustu Coleslawu. Snědli jste přes 80 Kg masa, 32 kg mouky, 60 vajec, 1 kg droždí, 3 kg čerstvého špenátu, 25 kg cibule, 15 kg zelí, 15 kg majonézy, 10 kg BBQ, 2,5 kg hrubozrnné hořčice, 10 kg čedaru a 14 kg slaniny.