Prvomájové sušenky: Růže a marcipán

růžové sušenky s marcipánem

Lásky čas je tady! Nevím, jak je to u vás, ale my jsme na sebe tradičně skoro vždycky 1. května naštvaní, protože se Ondra vždycky zapomene na pálení čarodějnic. Snad jen, když jsme na prvního máje byli v Paříži, jsme na sebe naštvaní nebyli. No a letos to vypadá, že to vyjde taky! Jsme totiž v Japonsku a tak snad dostanu pusu pod rozkvetlou sakurou. Každopádně, abych se vrátila k receptu, nutno říct, že láska prochází především žaludkem. My to tady oslavíme asi nějakou čerstvou syrovou rybou, ale vy klidně darujte tyhle sušenky s růžovou vodou a marcipánem.

růžové sušenky s marcipánem

INGREDIENCE:

  • 300 g mouky na křehké pečivo
  • 110 g mandlové mouky
  • 135 g třtinového cukru (moučkového, nebo doma umixovaného)
  • 220 g másla
  • 1 vanilkový lusk
  • 3 lžičky růžové vody
  • 1 vejce + 1 žloutek
  • Tekutý med
  • Marcipán

POSTUP:

  1. Do mísy nasypte mouku, mandlovou mouku, cukr a přidejte máslo pokrájené na kostky.
  2. Vmíchejte vejce a žloutek, růžovou vodu a obsah vanilkového lusku.
  3. Ze všech ingrediencí vypracujte hladké těsto, zabalte ho do folie a ulížte přes noc do lednice.
  4. Druhý den z těsta vyválejte placku a vykrajujte kolečka.
  5. Kolečka klaďte na pečící papír a pečte na 180°C dozlatova (asi 8 minut).
  6. Vychladlé sušenky potřete tenkou vrstvou tekutého medu.
  7. Vyválejte marcipán, vykrajujte kolečka a ty pokládejte na sušenky. Zdobte podle vlastní fantazie.

růžové sušenky s marcipánem

TIPY NA PRÁCI S MARCIPÁNEM:

  • Marcipán barvěte gelovými potravinovými barvami. Seženete je v cukrářských potřebách.
  • Pokud chcete docílit zářivých barev, můžete místo marcipánu použít cukrářskou potahovací hmotu.
  • Pokud se marcipán lepí, můžete ho podsypat troškou moučkového cukru nebo škrobu.
  • Marcipánové ozdoby můžete přilepovat pomocí kapky vodky.
  • Marcipán na vzduchu tvrdne. Sušenky zavřete do vzduchotěsné nádoby.

Tento recept jsem připravila ve spolupráci s Babiččinou volbou.