Červená čočka s pohankou, zeleninou a pálivou klobásou

Tenhle recept vznikl úplnou náhodou. Prostě jsme měli línou neděli a tak jsme byli i líní dojet nakoupit. Vyhrabala jsem zásoby ze skříní a z lednice a vytvořila tohle jídlo, kterému pracovně říkám „Maďarský cassoulet“. Mile mě to překvapilo a tak jsem rychle jednu porci vyfotila i pro vás. Mimochodem, určitě je to i vhodné jídlo do krabičky, na oběd do práce.

Červená čočka s pohankou

INGREDIENCE (asi 4 porce):

  • 70 g pohanky (v suchém stavu)
  • 200 g červené čočky (v suchém stavu)
  • 500 ml vývaru (nebo vody, ale vývar je lepší)
  • 1 větší mrkev
  • 1 cibule
  • 100 ml bílého vína
  • 1 maďarská klobása (pálivá)
  • 1 jarní cibulka
  • 1 menší lilek
  • Hrst cherry rajčátek
  • 1 větší stroužek česneku
  • Hustý bílý jogurt
  • Špetka sušeného chilli, nebo čerstvé
  • olej, sůl, pepř

POSTUP:

  1. Lilek nakrájejte na kolečka a vyskládejte na plech. Pokapejte ho olejem, posolte a pečte na 200°C asi 10 minut. Potom ho vyndejte a nakrájejte na proužky.
  2. Pohanku nasypte do hrnce, zalijte vroucí vodou, přidejte trochu soli a 2 minuty vařte. Potom ji i s vodou přelijte do mísy, přiklopte a nechte asi 15 minut odstát. Potom sceďte.
  3. Oškrábanou mrkev nakrájejte na co nejmenší kostičky a stejně tak i polovinu cibule.
  4. V hrnci, ve kterém jste předtím vařili pohanku rozpalte trochu oleje a osmahněte na něm mrkev a cibuli. Přisypte čočku, promíchejte a vše podlijte vínem.
  5. Vařte, dokud se víno skoro všechno nevyvaří a potom vlijte vývar a přidejte trochu soli a pepře. Pod poklicí vařte, dokud není čočka hotová.
  6. V hluboké pánvi rozehřejte olej a pomalu na něm smažte na menší kousky pokrájenou klobásu. Po chvilce přidejte i cibuli nakrájenou na půlkolečka a rozpůlená cherry rajčítka. Smažte, dokud cibule nebude sklovatá.
  7. Ke klobáse přesypte čočku, klidně i se zbylým vývarem. Míchejte a vařte, dokud se přebytečná voda neodpaří. Potom vmíchejte na kolečka nakrájenou jarní cibulku a prolisovaný česnek.
  8. Přidejte pohanku a lilek, dobře promíchejte a podle chuti osolte a opepřete.
  9. Podávejte s lžící jogurtu.

TIP: Pokud chcete jídlo obohatit nějakou bylinkou, přidejte lístky z jedné větvičky tymiánu. Ten můžete přidat i k vařící se čočce.