Velikonoční nádivka

Velikonoční nádivka

Nádivku mám moc ráda. Nejlepší je, když je hezky vláčná a taky když uvnitř něco křupne. Třeba kaštany, nebo plátky mandlí. Moc mi chutná podávat nádivku s dlouho pečeným masem, které se úplně trhá na vlákýnka. To byl náš dnešní oběd.

INGREDIENCE (na pekáč asi 30×20 cm):

  • 7 rohlíků
  • 250 ml mléka
  • 200 g slaniny (kvalitní a čerstvá „masitá“ z Icelandu, nebo uzené maso)
  • 200 g kvalitní šunky (také mají v Icelandu, hned vedle slaniny)
  • hrst kopřiv
  • hrst medvědího česneku
  • hrst hladkolisté petrželky
  • 2 hrsti plátků mandlí
  • hrst hrášku
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 7 vajec
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 1/2 muškátového oříšku
  • sůl, pepř

Velikonoční nádivka

POSTUP:

  1. Rohlíky nakrájejte na malé kostičky, dejte je do mísy a zalijte mlékem.
  2. Přidejte nasekaný medvědí česnek, petržel a kopřivy.
  3. Přimíchejte nakrájenou slaninu a šunku, mandle, rozpuštěné máslo, hrášek, kypřící prášek, strouhaný muškátový oříšek a žloutky.
  4. Osolte a opepřete podle chuti a dobře promíchejte.
  5. Na závěr vmíchejte sníh ušlehaný z bílků.
  6. Pekáč vymažte máslem a vysypte strouhankou a předehřejte si troubu na 190°C.
  7. Nádivku pečte asi 25 minut, nebo dozlatova.
  8. To, že je hotová, poznáte pomocí špejle, stejně jako když pečete bábovku.
  9. Nádivku můžete podávat teplou i studenou.