Měkoučká perníková vajíčka

velikonoční perníková vajíčka

Začátkem týdne mi do mailu dorazila výzva i s receptem, a to upéct perníková vajíčka pro Babiččinu volbu. S „Babičkou“ pečeme už dlouho (v troubě i na blogu) a tak jsem se do toho pustila. Na vajíčka je nejlepší mít formičku přímo v jejich tvaru, ale pokud ji nemáte, můžete těsto upéct v koláčové formě a tvar potom vyřezat nožem, tak jako jsem to udělala já. No a protože jsem dostala svolení o recept se podělit, ačkoliv není přímo můj, tak tady je.

INGREDIENCE:

  • 250 g mouky na kynuté těsto
  • 80 g moučkového cukru
  • 75 g medu (tekutého, nebo rozpuštěného)
  • 30 g rozpuštěného másla
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 2 lžičky holandského kakaa
  • 2 velká vejce
  • Bílková poleva na zdobení
  • Marmeláda, pokud chcete vajíčka slepovat

velikonoční perníková vajíčka

POSTUP:

  1. Do mísy nasypte všechny suché ingredience a promíchejte je.
  2. Přidejte med, máslo a vejce.
  3. Vypracujte hladké těsto, misku překryjte potravinovou folií a v lednici nechte těsto uležet do druhého dne.
  4. Druhý den vyndejte těsto z lednice a nechte ho dojít na pokojovou teplotu. Předehřejte si troubu na 200°C.
  5. Těstem naplňte vymazané formy na vajíčka, nebo ho „upěchujte“ do koláčové formy (dobře se to dělá i v malé formě ve tvaru srdce).
  6. Pečte dozlatova – asi 12 minut (dobu pečení upravte podle použité formy).
  7. Hotové perníčky nechte vychladnout, v případě potřeby je vykrájejte do tvaru vajíček, nebo slepte marmeládou.
  8. Ozdobte bílkovou polevou (nebo polijte rozpuštěnou čokoládou)