Borůvkové tartaletky

Borůvkové tartaletky

Kdybych si měla vybrat nejoblíbenější ovoce, asi bych na jednom z prvních míst jmenovala borůvky. A je mi vlastně jedno, jestli obrovské kanadské, nebo naše sytě fialové české. Do tohoto receptu jsem použila oboje. Na zdobení určitě použijte čerstvé, ale do náplně klidně můžete rozvařit mražené borůvky. Z uvedených ingrediencí jsme upekla 12 tartaletek o průměru asi 10 cm.

INGREDIENCE NA TĚSTO:

  • 250 g hladké mouky (já používám mouku na křehké pečivo)
  • 1 vejce
  • 125 g změklého másla
  • 125 g moučkového cukru
  • Kůra z jednoho citronu

INGREDIENCE NA NÁPLŇ:

  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 350 g borůvek (mražené v Icelandu seženete v akci za 119 Kč / 1 kg)
  • 110 g krupicového cukru
  • 80 g žloutků (= asi 5 ks)
  • 30 g škrobu
  • Kůra z 1/2 citronu
  • Lžíce citronové šťávy

+ na dekoraci čerstvé borůvky, nebo pro větší barevnost maliny

Borůvkové tartaletky

POSTUP NA TĚSTO:

  1. Všechny suroviny smíchejte v míse na drobenu.
  2. Rukama, nebo v robotu vypracujte v hladké těsto.
  3. Hotové těsto uložte alespoň na 30 min do lednice.
  4. Po vyhclazení těsto vyválejte, jako byste pekli linecké cukroví.
  5. Vyrajujte kolečka a vykládejte jimi formičky na tartaletky. Dobře do nich těsto umačkejte.
  6. Po naplnění formiček těstem je uložte na 30 min do lednice, nebo na 10 min do mrazáku.
  7. Předehřejte troubu na 175°C a formičky vyjměte z lednice.
  8. Dno každé tartaletky propíchejte vidličkou a pak všechny umístěte do trouby.
  9. Pečte dozlatova – bude to trvat asi 10-15 minut.
  10. Upečené korpusy na tartaletky nechte vychladnout a poté je vyklopte z formiček (otočte formičku dnem vzhůru a poklepejte na ní).

Borůvkové tartaletky

POSTUP NA NÁPLŇ A DOKONČENÍ:

  1. Do hrnce nalijte smetanu, přidejte borůvky a přiveďte k varu. Vařte asi 5 minut, dokud se většina borůvek nerozvaří.
  2. Rozvar odstavte a nechte vychladnout tak, aby směs nebyla úplně horká.
  3. Než směs vychladne, v míse vyšlehejte žloutky s cukrem a škrobem do pěny.
  4. Pěnu po kouscích zašlehejte do borůvkové směsi a až bude vše hladké, vraťte hrnec na sporák.
  5. Přidejte citronovou kůru a šťávu. Za stálého míchání vařte jako pudink do zhoustnutí.
  6. Hotový krém o konzistenci pudinku ještě za tepla nalijte do připravených korpusů (mně to šlo nejlépe pomocí zdobícíh sáčku se širokou špičkou).
  7. Naplněné tartaletky nechte vychladit a na závěr je ozdobte čerstvým ovocem. Nejlépe chutnají druhý den, když se korpusy odleží a lehce změknou.

TIP: Čím nahradit formičky na tartaletky? Pokud nemáte formičky na tartaletky, můžete použít formu na muffiny. Nevykládejte ji těstem celou, ale asi do 2/3. Vzniknou vám tak malé košíčky.

Borůvkové tartaletky