Buffalo křídla s dipem z modrého sýra

Buffalo wings & Blue cheese dip

Před víkendem mi domů dorazilo kolo modrého sýra, které vážilo víc než 1,5 kg. Vzala jsem ho na víkendový výlet, kde jsme s ním trošku zamávali u lahve vína a taky jsme ho pokrájeli do burgerů, ale i přesto jsem si asi půlku dovezla zpáky domů. Nedalo nám to a připravili jsme si naše oblíbené Buffalo wings a k nim Blue cheese dip, který se z krémového Modřenínu obzvlášť vydařil.

INGREDIENCE NA KŘIDÉLKA (asi 2 porce):

  • Asi 15 ks kuřecích křidélek
  • 125 g másla
  • 3 lžíce Tabasca
  • 1 lžíce uzené sladké papriky
  • 1/2 lžičky kajenského pepře
  • 3 stroužky česneku
  • Lžička soli
  • Lžička pepře

INGREDIENCE NA DIP:

  • 5 lžic zakysané smetany
  • 5 lžic majonézy
  • 10 lžic rozdroleného modrého sýra (já použila zmíněný Modřenín)
  • 1 lžíce vinného octa nebo citronové šťávy
  • 1 malý stroužek česneku
  • Čerstvě mletý pepř
  • K podávání řapíkatý celer, okurka

Buffalo wings

POSTUP NA KŘIDÉLKA:

  1. Křidélka rozkrojte v kloubu tak, aby vám z každého zůstaly dvě části. Odkrojte letky (ty dále nepoužívejte).
  2. Do hrnce si nalijte trochu vody, na ní postavte napařovák a přiveďte vodu k varu.
  3. Na napařovák naskládejte kuřata a nechte je 10 min dělat pod pokličkou v páře.
  4. V menším rendlíku rozusťte máslo, přidejte Tabasco, papriku, kajenský pepř, rozdrcený česnek, sůl a pepř.
  5. Marinádu krátce prudce povařte a odstavte.
  6. Povařená křidélka vyjměte z hrnce a vyskládejte je na plech (můžete je lehce pokapat pár lžičkami marinády).
  7. Křídla pečte v troubě předehřáté na 220°C dozlatova. V půlce pečení je otočte.
  8. Až se křidélka dopečou, vložte je do mísy a dobře je promíchejte v marinádě, která by je měla krásně obalit.

POSTUP NA DIP:

  1. Dip si připravte v době, kdy se budou péct kuřata.
  2. V míse smíchejte všechny ingredience a tyčovým mixérem je umixujte dohladka.
  3. Nechte vychladit v lednici.

TIP: Pokud nechcete, aby byl dip tekutý, můžete ho nachystat den předem a nechat uležet v lednici. Ztuhne.

PODÁVÁNÍ: Ke křidélkům podávejte na nudličky nakrájenou zeleninu, kterou stejně tak jako maso můžete máčet v dipu. Skvěle se hodí okurka zbavená vodnatého středu, řapíkatý celer, mrkev, nebo třeba paprika.

Tohle je ten mega sýr!