Zapečený sýr marinovaný v česneku a tymiánu

Zapečený camembert

Nebudu lhát. Miluju všechy druhy plísňových sýrů a o to více mi chutnají, když jsou krásně rozpuštěné. V tomto receptu jsem použila Troubelín, který je přímo k pečení vhodný a marinovala jsem ho v česneku a tymiánu. Všechno doplňují křupavé vlašské oříšky a prostě je to fakt dobrota. A navíc je to opravdu jednoduché a rychlé jídlo.

INGREDIENCE:

  • 1 plísňový sýr vhodný k pečení (např. Sedlčanský Troubelín)
  • 1 velký stroužek česneku
  • 1 větvička tymiánu
  • 2 lžíce oleje
  • 3 vlašské ořechy
  • Pepř
  • Alobal

POSTUP:

  • Do misky nalijte olej, přidejte lístečky tymiánu, čerstvě umletý pepř a utřený česnek.
  • Marinádu dobře promíchejte a na pracovní desce si rozložte kus alobalu.
  • Na alobalu úplně potřete sýr marinádou a poté ho do stejného alobalu zabalte.
  • Zabalený sýr uložte do lednice a nechte alespoň 12 hodin odležet.
  • Namarinovaný sýr vložte do malé zapékací mističky (při pečení se rozteče) a vršek prořízněte do velkého kříže.
  • Ořechy nasekejte nadrobno a poházejte je po připraveném sýru.
  • Pečte v troubě předehřáté na 200°C asi 10 minut.

TIP: Podávejte s čerstvým, křupavým chlebem. Ten můžete v rozpuštěném sýru namáčet. Pokud si ale chcete sýr vychutnat bez pečiva, uvařte si brambory a sýrem je přelijte.