Velikonoční jidáše

Velikonoční jidáše

Jidáše, ty k Velikonocům neodmyslitelně patří. A když jsou nadýchané a navíc potřené horkým medem rozpuštěným s máslem a k tomu kapka rumu, je to úžasný chuťový zážitek. Hned bych si je zase dala! Vyzkoušejte tetnto recept a schválně se pochlubte, jestli vám také tak zachutnaly. A když na recept narazíte v době, kdy do Velikonoc bude daleko, udělejte si prostě sladké houstičky. Jen tak. K snídani.

INGREDIENCE:

  • 500 g hladké mouky na kynuté těsto
  • 70 g krupicového cukru
  • 340 ml mléka (pokud použijete obyčejnou mouku a ne tu na kynuté těsto, tekutiny uberte asi o 50 ml)
  • 1 kostka droždí (42 g)
  • 2 žloutky
  • lžička citronové kůry
  • 160 g změklého másla
  • špetka soli
  • Na potření: 4 lžíce rumu, 2 lžíce medu, 50 g rozputěného másla

Velikonoční jidáše

POSTUP:

  • Mléko ohřejte na příjemnou teplotu, rozdrobte do něj droždí. Vmíchejte vrchovatou lžíci cukru a vrchovatou lžíci mouky.
  • Mísu s mlékem zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě odstát 20 min.
  • Když je kvásek hotový, přidejte k němu všechny zbylé suroviny na těsto a vypracujte pružnou hmotu.
  • Mísu s těstem zakryjte potravinovou folií a nechte kynout na teplém místě do dvojnásobného objemu (bude to trvat asi hodinu).
  • Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněný val a rukama propracujte.
  • Odkrajujte z těsta kousky a z každého vyválejte váleček, ze kterého vytvoříte šneky, smotané „copánky“ a další tvary, připomínající provaz.
  • Upletené jidáše nechte ještě 15 minut kynout na plechu vyloženém pečícím papírem a poté je pečte v troubě ředehřáté na 170°C.
  • Jidáše jsou hotové, když jsou na povrchu zlatavé. Pečení trvá přibližně 15 minut.
  • Než se jidáše upečou, připravte si směs na potírání. Smíchejte rozpuštěné máslo, rum a med.
  • Horké jidáše ihned po vyjmutí z touby štědře potřete medovou směsí. Klidně několikrát.

TIP: Pokud do těsta chcete přidat rozinky, namočte je 24 hod předem do rumu.