Karamelová poleva nejen na pohár

DSC_1821

Tuhle polevu jsem použila do dortu, který jsem s vámi sdílela v sobotu, ale přišlo  mi, že by si zasloužila i samostatný článek. Kdo miluje karamel, ten určitě stejně jako já, miluje i karamelovou polevu na zmrzlině. A to tahle poleva zvládá bravurně. Je hustá, trošku se táhne a hlavně je moc dobrá. Připomíná mi karamel, který dávají ve Starbucksu na šlehačku, když si dáte karamelové frapuccino. Každopádně jak už jsem napsala na začátku, kromě poháru se hodí i do dortů a určitě pro ní najdete nohem více využití.

INGREDIENCE:

  • 200 g krupicového cukru
  • 200 g smetany ke šlehání

POSTUP:

  1. Do hrnce nasypte cukr a pomalu ho rozpusťte v karamel. Pozor, ať se vám nepřipálí!
  2. Do rozpuštěného karamelu nalijte smetanu. Pozor, může to prskat. Intenzivně míchejte a poté za stálého míchání vařte ještě chvíli, aby se karamel opět rozpustil (chladná smetana ho totiž zpevnila).
  3. Pokud i po několika minutách vaření zůstaly kousky karamelu, opatrně je vyjměte a zbytek smetany dejte chladit.

TIP: Tvrdý karamel můžete rozmixovat na prach a později ho také sypat na zmrzlinu.