Šlehačkový dort s karamelem

Šlehačkový dort s karamelem

Jaký je tenhle dort? Jako obláček. Sladký obláček! Nadýchaný piškotový korpus, který se vám zaručeně vždycky povede, lehoučký šlehačkový krém s rumem a k tomu sladký karamel. Nevím jak pro vás, ale pro mě skvělá kombinace chutí. A navíc to je opravdu jednoduchý dort.

Kdo máte doma únorový F.O.O.D., tak poznáte že do tohoto dortu jsem použila jak korpus, tak krém, který v časopise ukazuji.

Šlehačkový dort s karamelem

INGREDIENCE NA PIŠKOTOVÝ KORPUS:

  • 300 g vajec (cca 6 ks)
  • 150 g krupicového cukru
  • 150 g hladké, nejlépe dortové, mouky

INGREDIENCE NA ŠLEHAČKOVÝ KRÉM:

  • 600 g smetany ke šlehání
  • 350 g mascarpone
  • 80g moučkového cukru
  • 1 panák Tuzemáku

INGREDIENCE NA KARAMELOVOU POLEVU:

  • 200 g krupicového cukru
  • 200 g smetany ke šlehání

Šlehačkový dort s karamelem

POSTUP NA KORPUS:

  1. Troubu předehřejte na 160°C a formu o průměru asi 24 cm si na dně vyložte pečícím papírem.
  2. Do mísy (nebo ideálně do robota) dejte vejce a cukr.
  3. Pomalu šlehejte až do chvíle, kdy se směs promění v nadýchanou světlou pěnu. Bude to trvat asi 10 minut.
  4. Po ušlehání do pěny stěrkou opatrně vmíchejte mouku.
  5. Vlijte dort do formy (stěny nevymazávejte!), opatrně vložte do trouby (nebouchněte s formou!) a pečte asi 30 minut.
  6. Kospus je hotový, když a špejli neulpí těsto.
  7. Korpus nechte úplně vychladnout a potí ho ostrým nože obkrojte, aby se odlepil od stěn formy.
  8. Nní korpus připravte na plnění: 2x ho podélně prokrojte dlouhým nožem.

POSTUP NA KRÉM (chystejte během chlazení korpusu):

  1. Do mísy dejte všechny ingredience.
  2. Šlehejte elektrickým šlehačem tak dlouho, dokud nemáte hustý krém.
  3. Krém je nejlepší naplnit do zdobícího sáčku – lépe se s ním poté manipuluje.

POSTUP NA KARAMELOVOU POLEVU (chystejte během pečení korpusu):

  1. Do hrnce nasypte cukr a pomalu ho rozpusťte v karamel. Pozor, ať se vám nepřipálí!
  2. Do rozpuštěného karamelu nalijte smetanu. Pozor, může to prskat. Intenzivně míchejte a poté za stálého míchání vařte ještě chvíli, aby se karamel opět rozpustil (chladná smetana ho totiž zpevnila).
  3. Pokud i po několika minutách vaření zůstaly kousky karamelu, opatrně je vyjměte a zbytek smetany dejte chladit.
  4. TIP: Tvrdý karamel můžete rozmixovat na prach a později ho sypat mezi jednotlivé vrstvy korpusu.

SESTAVTE DORT:

  1. Prokrojené vrstvy plňte vším, co jste si přichystali.
  2. Do každé vrstvy přijde karamel, krém, karamel. Když krém vykukuje ze stran dortu, nevadí to.
  3. Trošku karamelu si nechte na později a zbytkem krému ozdobte vršek dortu (já zdobila jen malými kuličkami).
  4. Hotový dort ještě rošku polijte karamelem a také ho sáčkem natlačte do „spojů“ jednotlivých pater. Nechte karamel rustikálně stékat po dortu.

Šlehačkový dort s karamelem