Valentýnský koláč

Valentýnský koláč

Valentýnský koláč je hodně inspirovaný mým posledním koláčem se zakysanou smetanou, akorát jsem trošku odlehčila krémovou náplň, osladila těsto a upekla to v krásné srdcové formě, kterou mi poslali od Babiččiny volby. Jak se mi hned hodila! A v tom je to tajemství: Jakýkoliv koláč, nebo buchtu, když upečete ve tvaru srdce, rázem získáte krásný valentýnský kousek.INGREDIENCE:

  • 150 g hladké mouky na křehké těsto
  • 90 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 45 ml studené vody
  • 50 g mletých mandlí
  • 250 g zahradního ovoce (maliny, borůvky, jahody, rybíz, višně…)
  • 5 žloutků
  • 30 g krupicového cukru
  • 200-220 g zakysané smetany
  • 1 vanilkový lusk
  • 30 ml rumu
  • 1 lžička citronové kůry

POSTUP:

  1. V míse ze 150 g hladké mouky, pokrájeného másla, moučkového cukru a vody vypracujte hladké těsto.
  2. Těsto zabalte do potravinové folie a nechte 30 min chladit v lednici. Troubu předehřejte na 180°C.
  3. Po vychlazení z těsta vyválejte kulatou placku a přeneste ji do koláčové formy. Odkrojte přečnívající těsto.
  4. Připravte si krémovou náplň tak, že vyšleháte žloutky s cukrem a pak do nich ručně vmícháte zakysanou smetanu, cukr, obas’śah vanilkového lusku, rum a citronovou kůru.
  5. Na těsto rovnoměrně rozvrstvěte mleté mandle, na ně ovoce a vše přelijte hladkým krémem.
  6. Ze zbylého těsta vykrájejte srdíčka a poklaďte je na vrch koláče.
  7. Pečtě dozlatova. Bude to trvat 20-30 min, v závisosti na vaší troubě.

TIP: Do krémové náplně můžete přidat struhanou čokoládu, nebo lžíci Holanského kakaa.

DSC_1449