Citronovo-ořechová bábovka

Tenhle recept, jak už podle stylu fotek můžete poznat, je se série těch, co jsme s Terezkou připravovaly pro Babiččinu volbu. Já jsem tuhle bábovku upekla a Terezka vyfotila. Proto ve fotkách můžete vidět její rukopis. Nechte se inspirovat třeba na víkendové pečení, protože taková bábovka s kakaem, to je v téhle zimě prostě ideální snídaně.

V receptu je dortová mouka právě od Babiččiny volby. Určitě poznáte rozdíl, když ji použijete, protože má vyšší obsah škrobu a bábovka je vláčnější a vydrží déle měkoučká. Pokud ale tuto mouku neseženete, můžete použít i obyčejnou hladkou, nebo polohrubou.

INGREDIENCE:

  • 4 vejce
  • 100 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 250 g dortové mouky
  • 200 g cukru
  • 1 citron
  • 90 g mletých ořechů
  • lžíce vanilkového cukru
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 1 lžíce rumu
  • špetka soli

POSTUP:

  1. Předehřejte troubu na 180°C a oddělte žloutky od bílků.
  2. Žloutky smíchejte s polovinou cukru a s vanilkovým cukrem. Vyšlehejte do nadýchané, světlé pěny.
  3. Do pěny postupně zašlehejte mléko, rum a olej.
  4. V druhé nádobě smíchejte mouku, ořechy, kypřící prášek, špetku soli, zbytek cukru a kůru z citronu.
  5. Suchou směs vmíchejte do tekuté. V jiné nádobě vyšlehejte z bílků pevný sníh a poté ho opatrně vmíchejte do těsta.
  6. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Vlijte těsto, vložte do trouby a pečte asi 50 minut, nebo dokud nebude ulpívat těsto na zapíchnuté špejli.

TIP: Formu s upečneou bábovkou zabalte do mokré studené uděrky a nechte takhle chvilku odstát. Bábovka vám půjde lépe vyklopit.