Koláč se zakysanou smetanou a lesním ovocem

DSC_1409

Koláč se zakysanou smetanou a lesním ovocem jsem nesla k sousedům, kteří nás pozvali na skvělou nedělní krůtu. Vlastně jsem ho vymyslela skoro na poslední chvíli jen podle surovin, které jsem našla doma a s troškou inspirace na internetu. Díky spolupráci s Icelandem mám totiž pořád zásobu mraženého ovoce a tak jsem vždy při pečení zachráněna. Ovoce určitě můžu doporučit, protože je v dobré kvalitě a za skvělou cenu. Teď už ale k receptu.

DSC_1402

INGREDIENCE:

  • 180 g hladké mouky
  • 90 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 45 ml studené vody
  • 45 g mletých ořechů
  • 200 g lesního ovoce
  • 5 žloutků
  • 30 g krupicového cukru
  • 200-220 g zakysané smetany
  • 30 ml Amareta (nebo Tuzemáku)
  • 1 lžička citronové kůry

POSTUP:

  1. V míse ze 150 g hladké mouky, pokrájeného másla, moučkového cukru a vody vypracujte hladké těsto.
  2. Těsto zabalte do potravinové folie a nechte 30 min chladit v lednici. Troubu předehřejte na 180°C.
  3. Po vychlazení z těsta vyválejte kulatou placku a přeneste ji do koláčové formy. Odkrojte přečnívající těsto.
  4. Zakryjte těsto pečícím papírem, něčím ho zatěžkejte (malý talíř, nebo rozsypané fazole) a nechte 20 min zapéct.
  5. Připravte si krémovou náplň tak, že vyšleháte žloutky s cukrem a pak do nich ručně vmícháte zakysanou smetanu, zbylou mouku, cukr, Amareto a citronovou kůru.
  6. Na předpečené těsto rovnoměrně rozvrstvěte mleté ořechy, na ně ovoce a vše přelijte hladkým krémem.
  7. Pečtě dozlatova. Bude to trvat 20-30 min, v závisosti na vaší troubě.

TIP: Do krémové náplně můžete přidat struhanou čokoládu, nebo lžíci Holanského kakaa.