Novoroční čočka

DSC_1203

Novoroční čočka se nám letos opravdu povedla. Nechala jsem se inspirovat receptem Kamury, který Ondra našel na jejím Facebooku a maličko jsem si ho upravila. Čočka má takový asijský nádech a je fakt skvělá. Přípravu jsme spojili i s grilováním – na Lotusu jsme si k čočce opekli skvělý šunkový steak z Icelandu, klobásky a když už byl gril rozpálený, šoupli jsme na něj i vajíčko.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

INGREDIENCE (pro 4 osoby):

  • 60 g másla (přibližně)
  • 2 hrnky zelené čočky
  • 1 hrnek červené čočky
  • 8,5 hrnků vývaru
  • 3 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 3 cm zázvoru
  • 3 lžičky rýžového octa
  • 2 lžičky sójové omáčky Kikoman
  • Šťáva z 1/2 limetky
  • 2 lžičky medu
  • Sůl
  • Pepř
  • Snítka tymiánu
  • Lžíce zakysané smetany
  • A na talíř ještě šunkový steak, klobásku, nebo třeba uzené maso, vejce a kyselou okurku

DSC_1189

POSTUP:

  1. V hlubší pánvi rozehřejte máslo, vhoďte do něj nadrobno nasekanou cibulku a pomalu ji nechte zesklovatět.
  2. Přidejte nasekaný česnek, zázvor, promíchejte a po chvilce vmíchejte zelenou čočku. Krátce ji osmahněte a zalijte ji horkým vývarem.
  3. Přidejte med, sůl a pepř a nechte vařit na mírném ohni.
  4. Po 15 minutách vmíchejte červenou čočku a dál vařte.
  5. Za 20-25 min by měla být čočka měkká tak akorát – zelená bude trošku pevnější, než ta červená. Vmíchejte ocet.
  6. Přiklopte pánev a nechte čočku ještě 5 min dojít na vypnutém sporáku.
  7. Poté vmíchejte sójovou omáčku, šťávu z limety, lístečky tymiánu, zakysanou smetanu a podle chuti čočku dosolte.
  8. K čočce si připravte volská oka tak, aby žloutek zůstal trošku tekutý.