Svařené víno

DSC_1132

Udělat skvělé svařené víno má svá tajemství. Není to jen o tom, ohřát víno a něco do něj nasypat. Aby bylo dobré, chce to něco navíc. Tohle svařené víno vaříme každý rok na vánoční večírek, který pořádáme pro kamarády u nás doma. Většinou se vypije něco kolem osmi litrů. Do svařáku použijte kvalitní víno, zaslouží si to. My letos víno vybrali v Icelandu – možná vás to překvapí, ale bylo fakt skvělé. Navíc jsme tam sehnali i všechno potřebné ovoce, takže už jsme nemuseli nikam jinam.

INGREDIENCE:

  • 0,75 l červeného vína (my použili Sauvignon)
  • 3 pomeranče
  • 1 plátek citronu
  • 1 silný plátek jablka
  • 1 hvězdička badyán
  • 1 svitek skořice
  • 5 hřebíčků
  • 4 kuličky černého pepře
  • 1 kousek kardamomu
  • Třtinový cukr podle chuti

Untitled

POSTUP:

  1. Vymačkejte šťávu ze 2 pomerančů a nalijte ji do hrnce.
  2. Přimíchejte 3 lžíce cukru a na velkém plamenu přiveďte k varu.
  3. Svařte tekutinu na polovinu objemu a přidejte všechno koření, citron, jablko a 2 plátky ze zbylého pomeranče.
  4. Ještě chvíli nechte vařit a poté vlijte víno.
  5. Víno nechte zahřát jen do chvíle, než na hladinu vyplavou první bublinky.
  6. Pak hned vypněte sporák a hrnec odstavte.
  7. Doslaďte podle vlastní chuti.