Vaječný likér

Kromě Vánoc ho vlastně nikdy nepiju, ale i přesto mi hrozně chutná. Vaječný koňak, likér, nebo jak chcete, dělám ze žloutků, které projdou tepelnou úpravou a z pravé vanilky.

Untitled

INGREDIENCE (na skoro litr):

  • 1 plechovka Salka
  • 1 plechovka kondenzovaného mléka neslazeného
  • 5 žloutků
  • 1/2 vanilkového lusku
  • 120 g cukru
  • 250 ml brandy
  • 100 ml Tuzemáku

 

POSTUP:

  1. Do hrnce nalijte obě mléka, vyškrábněte obsah vanilkového lusku a na závěr přidejte i prázdný lusk.
  2. Postavte na sporák a pomalu přiveťe k bodu varu.
  3. Vmíchejte cukr, vyndejte prázdný lusk, hrnec odstavte a nechte lehce vychladnout.
  4. Do lehce vychladlé směsi po jednom metlou zašlehávejte žloutky.
  5. Nepřestávejte šlehat a vraťte hrnec na sporák, kde vše opět přiveďte k varu.
  6. Za stálého míchání vařte, až směs začne houstnout. Když bude připomínat řídčí pudink, odstavte hrnec, přetáhněte přes něj potravinovou folii a nechte úplně vychladnout.
  7. Po vychladnutí vmíchejte alkohol a přelijte likér do skleněné lahve. Skladujte v lednici.

 

POZNÁMKA: Tento likér je poměrně hustý, obzvlášť, dokud je vychlazený. Já osobně to tak mám ráda, ale pokud raději chcete řídčí, nevařte „pudink“ do moc velké hustoty (nezapomeňte, že po vychladnutí bude hustší, než za tepla). Také můžete likér postupně dořeďovat dalším alkoholem.