Vláčná máslová vánočka

DSC_1086

Recept na tuhle vánočku jsem dostala od Ondrovy maminky. Protože kvalitám jejího roky ozkoušeného pečení nemůžu konkurovat, dělám si to malinko podle sebe, ale s výsledkem jsem spokojená. Myslím, že tahle vánočka vám taky zachutná, protože je krásně vláčná a halvně jednoduchá na přípravu.

Dělejte ji radši v robotu, jinak na těstu necháte ruce a podávejte ji pocukrovanou moučkovým cukrem. Těsto není až tak sladké, aby se vánočka v troubě neroztekla.

DSC_1092

INGREDIENCE (na 3 vánočky):

  • 1 kg hladké mouky na kynuté těsto od Babiččiny volby*
  • 220 g másla
  • 280 g cukru krupice
  • 4 žloutky + 1 vejce na potření
  • 500 ml mléka
  • Špetka soli
  • 1 balíček sušeného droždí
  • Kůra z 1 citronu
  • Hrst rozinek
  • Hrst ořechů (mandle, vlašáky – co máte rádi)
  • Lžíce vanilkového cukru nebo lžička extraktu
  • Trošku rumu

*Zkuste ji sehnat, protože dobře pomáhá kynutému těstu a vláčnosti svým vyšším obsahem lepku. Pokud ji neseženete, použite klasickou polohrubou a uberte 50 ml mléka.

DSC_1091

POSTUP:

  1. Den předem vložte hrst roziek do mističky a zalijte je rumem tak, aby byly ponořené (hladinu rumu těsně nad rozinky).
  2. Do hrnku dejte 50 ml vlažného mléka, sušené droždí, lžíci mouky a lžičku cukru. Promíchejte a v teple nechte 10 min odstát.
  3. Do mísy robota nasypte mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl a kůru z citronu.
  4. Přidejte změklé máslo nakrájené na kostky, žloutky, ořechy, rozinky i s rumem, vlažné mléko a kvásek.
  5. Pomocí hětacího háku hněťte nejdřív 3 minuy pomalu a potom na vysokou rychlost tak dlouho, dokud těsto není vláčné a pružné. Mně to trvalo asi další 2 minuty.
  6. Po prohnětení vyklopte těsto na pomoučněnou plochu a ještě trošku propracujte rukama.
  7. Těsto vložte do moukou vysypané mísy, tu zakryjte potravinovou folií a těsto nechte v teple kynout asi 2-3 hodiny.
  8. Vykynuté těsto tozdělte na 3 části (= 3 vánočky)
  9. Na každou vánočku rozdělte těsto následovně: na dvě poloviny, obě poloviny na 4 ks. 1 ks ještě rozkrojte napůl. (viz obrázkový návod níže)
  10. Upleťte cop ze 4 ks (rovnou na plechu vyloženém pečícím papírem) a potřete ho vejcem.
  11. Upleťte cop ze 3 ks a položte ho na cop ze 4 ks a potřete vejcem.
  12. Ze 2 zbývajících nejmenších kousků zatočte „hada“ a položte ho na cop ze 3 ks.
  13. Prostřední a horní „cop“ zahněte dolů pod vánočku, aby byla hezky zakončená a držela pohromadě.
  14. Uložte vánočky do tepla a nechte je ještě hodinu kynout.
  15. Před pečením potřete vejcem (a pokud chcete, posypte sekanými přechy) a vložte do trouby předehřáté na 150°C.
  16. Po 10 min snižte teplotu na 140°C a pečte další hodinu. Pokud se vám uýž bude zdát vánočka upečená, vyndejte ji. Delší pečení ji vysouší a snižuje vláčnost.

TIP: Pokud se bojíte, že vánočka není stabilní a v troubě se vám „rozleze“, na několika místech do ní před pečením křížem zapíchejte špejle. Po pečení nechte vánočku pár minut lehce vychladnout, ale ještě za tepla špejle vytáhnete. Ulpí na nich trošku těsta. To je v pořádku.

1

ZÁKLADNA (kopie)