Dort s jahodovým krémem, čokoládou a šeříky

DSC_0979

V pondělí jsem byla v redakci časopisu F.O.O.D., kde si fotili jeden můj dort a pak i mě. V únorovém vydání budeme oba slavní. Z focení mi zbyl čokoládový krém a tak jsem ho hned doma využila. Upatlala jsem si jen tak ještě jeden, jiný dort. Základ tvoří korpus, který se dělá ze stejných surovin, jako piškot, ale je tužší a tak se s ním trošku lépe pracuje, pak v něm najdete výraznou marmeládu, lehoučký jahodový krém a na závěr je všechno zatřeno hutnou čokoládou . Pro zdobení jsem využila kandované šeříky, které jsme spolu připravovali na jaře. Tak proč si neodlehčit vánoční přípravy takovouhle dobrotou?

INGREDIENCE NA KORPUS:

INGREDIENCE NA JAHODOVÝ KRÉM:

  • 200 g jahod (klidně mražených, perfektní mají v Icelandu)
  • 200 ml mléka
  • 200 g másla
  • 6 žloutků
  • 40 g škrobu
  • 250 ml šlehačky

INGREDIENCE NA ČOKOLÁDOVÝ KRÉM NA POTŘENÍ:

  • 200 g hořké čokolády
  • 100 ml smetany
  • 50 g másla

+ výrazná marmeláda a něco na dekoraci (pokud nemáte kandované květy, můžete dort ozdobit strouhanou bílou čokoládou)

DSC_0967

POSTUP NA KORPUS:

  1. Dejte do robotu žloutky s cukrem, šlehejte asi minutu a pak za stálého šlehání po lžících přidejte horké mléko.
  2. Šlehejte dalších asi 8 minut – do husté pěny.
  3. Z bílků vyšlehejte sníh a 1/3 zamíchejte do žloutkové pěny.
  4. Do žloutkové pěny ručně, opatrně, zamíchejte mouku.
  5. Na závěr vmíchejte i zbytek sněhu.
  6. Pečte ve vymazané a vysypané formě (dno vyložte pečícím papírem) na 160°C asi 50 min, nebo podle vaší trouby.
  7. Upečený korpus nechte ve formě úplně vychladnout a pak ho vyndejte.

POSTUP NA JAHODOVÝ KRÉM:

  1. Jahody rozmixujte na pyré a smíchejte s mlékem. Zahřejte téměř pod bod varu a odstavte.
  2. V míse metlou vyšlehejte žloutky s cukrem a potom vmíchejte škrob.
  3. Žloutkovou směs pomalu zašlehejte do té jahodové.
  4. Vraťte hrnec na sporák a vařte do husta, jako pudink.
  5. Po odstavení zamíchejte do krému studené máslo nakrájené na kostičky.
  6. Až krém vystydne, vyšlehejte si šlehačku a zamícheje ji do krému.

TIP: Krém je lepší, když se přes noc nechá uležet v lednici. Totéž platí i pro čokoládový.

POSTUP NA ČOKOLÁDOVÝ KRÉM

  1. Do hrnce nalijte smetanu, přidejte kostky čokolády a máslo.
  2. Pomalu vše za stálého míchání rozpusťte.
  3. Odstavte a nechte úplně vystydnout. Po vychladnutí by měl být krém poměrně tuhý.
  4. Metlou ho opatrně našlehejte (ručně, ne elektricky) do požadované konzistence (stačí trošku).

DSC_0973

SESTAVENÍ DORTU:

  1. Korpus prokrojte ideálně 3x (je tužší a tak by to mělo jít snadno). Vše si nachystejte tak, aby dno korpusu bylo vrškem dortu – udělá vám to hezkou hranu.
  2. Všechny vnitřní plochy dortu hojně potřete marmeládou (já použila borůvkovou) a do jednotlivých vrstev rozejřete jahodový krém.
  3. Sestavte krásně rovný dort a nechte ho alespoň hodinu zachladit v lednici.
  4. Zachlazený dort potřete čokoládovým krémem a zarovejte jím i případné nerovnosti.
  5. Ozdobte dort podle vlastní fantazie. Pokud ho uložíte do lednice, před podáváním ho alespoň na půl hodiny vyndejte, aby krém příjemně povolil.

TIP: Aby byl dort šťavnatější, obzvlášť, pokud ho budete dělat v letní sezoně (ano, já vím, to je až za dlouho), můžete do vrstev přidat plátky čerstvých jahod.