Pořádně zeleninová polévka

Už je to tady zase. Recept se slaninou. Když já si prostě nemůžu pomoct, ale já jsem se do tý libovoučký, masitý slaniny z Icelandu prostě zamilovala. Není tak mastná, jako klasická „anglická“ a je fakt dobrá. Tentokrát vařil Ondra a zakomponoval ji do téhle skvělé podzimní polévky plné zeleniny. Připomíná trošku Minestrone a pořádně vás zasytí a zahřeje.

DSC_0933

INGREDIENCE (na obrovský hrnec):

  • 100 g kvalitní, málo tučné slaniny
  • 4 stroužky česneku
  • 3 cibule
  • 5 mrkví
  • 5 stonků řapíkatého celeru
  • 1 malá cuketa
  • 3 brambory
  • litr zeleninového vývaru
  • 2 plechovky loupaných rajčat
  • 1/2 hlávky kapusty
  • 1 plechovka fazolí (ideálně mix různých)
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • hrst strouhaného parmazánu
  • zakysaná smetana

DSC_0943

POSTUP:

  1. Slaninu nakrájejte na kostičky a spolu s drobně pokrájenou cibulí ji orestujte na rozehřátém oleji. Přidejte i rozbité, oloupané stroužy česneku.
  2. Postupně přidejte očištěnou zeleninu nakrájenou na velké kusy (nejdříve mrkev, pak celer, brambory, cuketu).
  3. Vlijte loupaná rajčata, dobře promíchejte a vše zalijte vývarem.
  4. Přiveďte k varu a vařte asi 20 minut. Zelenina by měla být hotová, ale trošku křupavá.
  5. Přidejte kusy kapusty, provařte ještě 10 minut a pak vmíchejte scezené fazole.
  6. Ještě 5 minut povařte, osolte a opepřete. Odstavte a za stálého míchání do polévky přidejte parmazán.
  7. Podávejte s lžící zakysané smetany.

TIP: Můžete přidat trošku chilli, pokud chcete polévku pálivou.