Dort s karamelem a opilými hruškami

DSC_0903

Ondra má velkou rodinu. Jeho maminka je ze 4 dětí, ty mají po několika dětech a někteří už i vnoučatech. Moje rodina je oproti tomu malá a tak pro mě byl dříve nezvyk, když jsme se na podzim několikrát sešli v počtu okolo dvaceti lidí, abychom celý den jedli dobroty, protože je posvícení.

Na martinské posvícení, které bylo tuto neděli, jsem upekla tenhle podzimní dort s karamelem, karamelizovanými oříšky a opilými hruškami. Oříšky jsem použila kešu, ale úplně skvělé budou i vlašské, možná i o trošku lepší.

INGREDIENCE NA KORPUS:

  • 100 g hořké čokolády
  • 100 g mletých kešu oříšků, nebo vlašáků
  • 200 g rozpuštěného másla
  • 220 g cukru
  • 4 vejce
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 260 g hladké dortové mouky
  • 240 ml mléka
  • lžíce vanilkového cukru
  • lžička skořice
  • špetka soli

INGREDENCE NA OPILÉ HRUŠKY:

  • 4 hrušky
  • 250 ml červeného vína
  • Lžička cukru
  • Lžička šťávy z citronu
  • Lžíce Brandy

INGREDIENCE NA KRÉM:

  • 1 karamelové Salko
  • 125 g másla

INGREDIENCE NA KARAMELOVÉ OŘECHY:

  • 100 g kešu, nebo vlašských ořechů
  • 4 lžíce cukru

DSC_0877

POSTUP NA KORPUS:

  1. Předehřejte si troubu na 175°C a připravte si formu o průměru 28 cm. Tu vymažte máslem a dno vyložte pečícím papírem.
  2. Do mísy vložte žloutky, 100 g cukru a vanilkový cukr. Vše vyšlehejte do nadýchané, světlé pěny.
  3. Do pěny postupně zašlehejte mléko a rozpuštěné máslo.
  4. V druhé míse smíchejte mouku, ořechy, kypřící prášek, skořici a špetku soli. Na závěr vmíchejte čokoládu nastoruhanou na hrubém struhadle.
  5. V čisté míse vyšlehejte z bílků pevný sníh.
  6. Do suché směsi vmíchejte tekutou část a na závěr opatrně zapracujte sníh.
  7. Těsto nalijte do pekáče, vložte do trouby a pečte dozlatova.

POSTUP NA OPILÉ HRUŠKY:

  1. Hrušky zbavte jadřinců a nakrájejte je na tenoučké plátky.
  2. Rozehřejte pánev, vlijte do ní víno a vmíchejte cukr a citronovou šťávu.
  3. Do vína vyskládejte hrušky a pozvolna vařte. Máte htovo, když hrušky změknou a víno se skoro vyvaří.
  4. Odstavte a hrušky pokapejte Brandy. Nechte vychladnout.

POSTUP NA KRÉM:

  1. Změklé máslo vyšlehejte, aby bylo nadýchané.
  2. Smíchejte ho s celou plechovkou karamelového Salka.

Untitled

POSTUP NA KARAMELOVÉ OŘECHY:

  1. Na pánev rovnoměrně nasypte cukr a postavte na sporák.
  2. Zahřívejte, až se cukr začne rozpouštět v karamel.
  3. Míchejte, dokud karamel není krásně zlatavý a hladký.
  4. Do karamelu nasypejte ořechy, dobře je v něm obalte a vše vyklopte na pečící papír a nechte vychladnout.
  5. Vychladlou hmotu rukama rozlámejte na karamelové střípky s ořechy.

SESTAVTE DORT:

  1. Prokrojte korpus 2x a každou vrstvu protřete krémem a proložte hruškami.
  2. Sestavte dort a jeho vrch a boky potřete krémem do hladka, nebo tak, aby to vypadalo, že krém po bocích stéká.
  3. Pokud vám zbyl kousek korpusu, rozdrolte ho navrch dortu a dort dozdobte zbylými hruškami.
  4. Karamelové ořechy navrstvěte na střed dortu.
  5. Dort postavte doprostřed stolu, zobejte karamelové ořechy a potom dort rozkrájejte.

TIP: Karamelové Salko vyrobíte z obyčejného Salka tak, že budete plechovku vařit ponořenou v hrnci s vodou. Bude to trvat asi 3 hodiny. Poté plechovku vyjměte, nechte vychldnout na tělovou teplotu a otevřete.