Čokoládový strašidelný dort

DSC_0813

Ondrův brácha Jindra měl v pátek ve škole stužkovák a protože byl pátek 13., měli to celé v hororovém stylu. Poprosil mě, abych na tuto příležitost upekla strašidelný dort, tak tady je. Skvěle se hodí nejen na pátek 13., ale také na Halloween (který tedy bohužel zrovna máme za sebou), nebo se dá ozdobit na úplně jiné téma, podle fantazie.

Základ tvoří extra čokoládový korpus (složený ze dvou ks – použila jsem formu 20 cm a druhou 18 cm), dále tam je strašidelný fialový krém z borůvek (ten je nejlepší připravit den předem) a potřený je čokoládovým krémem. Na ozdobu jsem použila linecké sušenky.

2

INGREDIENCE NA KORPUS:

  • 500 ml vody
  • 80 g holandského kakaa
  • 250 g másla
  • 600 g hladké dortové mouky
  • 4 lžičky jedlé sody
  • 800 g krupicového cukru
  • 4 vejce
  • 260 ml podmáslí

INGREDIENCE NA BORŮVKOVÝ ŽLOUTKOVÝ KRÉM:

  • 200 ml mléka
  • 200 g borůvek
  • 5 žloutků
  • 150 g krupicového cukru
  • 40 g škrobu
  • 200 g másla
  • 200 g šlehačky
  • Potravinová folie

INGREDIENCE NA ČOKOLÁDOVÝ KRÉM:

  • 250 ml smetany na šlehání
  • 500 g hořké čokolády
  • 140 g másla

INGREDIENCE NA LINECKÉ OZDOBY:

  • 125 g moučkového cukru
  • 125 g másla
  • 1 vejce
  • 250 g hladké mouky
  • Pokud chcete dělat i duchy: 100 g moučkového cukru a 1 bílek z velkého vejce

1

POSTUP NA KORPUS:

  1. V hrnci zahřívejte vodu spolu s holandským kakaem a máslem, dokud se vše nerozpustí. Poté odstavte z plotny.
  2. Promíchejte všechny suché ingredience a pomocí robotu do nich zašlehejte směs z kakaa, vody a másla.
  3. Na závěr vmíchejte vejce a podmáslí. Těsto rovnoměrně rozdělte do obou forem vyložených pečícím papírem.
  4. Pečte na 170 stupňů cca 50-60 minut (hlídejte, je hotovo, když po zapíchnutí vytáhnete čistou špejli). Pekla jsem ve formě o průměru 18 cm a v druhé 20 cm a trvalo to asi hodinu.
  5. Po upečení nechte korpusy úplně vystydnout.

POSTUP NA BORŮVKOVÝ KRÉM:

  1. V míse metlou vyšlehejte žloutky s cukrem a když je směs hladká, zašlehejte škrob.
  2. Borůvky úplně rozmixujte a smíchejte v hrnci s mlékem. Postavte na sporák a zahřejte tak, aby vše bylo horké, ale nevařilo se.
  3. Hrnec odstavte a po částech do něj mětlou zašlehávejte žloutkovou směs. Nepřestávejte šlehat, dokud vše není hladké.
  4. Vraťte hrnec na sporák, přiveďte k varu a vařte za stálého míchání, dokud směs nezhoustne, jako pudink. Vařte do opravdu hustého stavu.
  5. Odstavte a vmíchejte do krému máslo.
  6. Na stůl rozprostřete potravinovou folii a na ní rozvrstvěte krém – díky tomu rychle vychladne.
  7. Vyšlehejte šlehačku a ručně do ní vmíchejte vychladlou borůvkovou část.
  8. Uložte do lednice. Ideální je udělat ho už den předem, ale zvládnete to i když to budete dělat na poslední chvíli, jen krém nebude tak tuhý.

POSTUP NA ČOKOLÁDOVÝ KRÉM:

  1. Nalijte do hrnce smetanu, pokrájejte do ní máslo a nalámejte čokoládu.
  2. Nechte pozvolna rozehřívat na malém plamenu. Pozor, ať směs není moc horká a vařit se nesmí vůbec!
  3. Energicky míchejte a když je vše rozpuštěné, odstavte a nechte vystydnout.
  4. Vychlazený krém by měl mít konzistenci jako „Nutella“ a v lednici zatuhne ještě víc.

POSTUP NA LINECKÉ DEKORACE:

  1. Všechny suché ingredience dejte do mísy a přidejte žloutek.
  2. Přidejte nakrájené máslo a rukama vše propracujte v drobenku.
  3. Vyklopte na pomoučněnou plochu a propracujte v hladké těsto. To uložte do lednice alespoň na 30 min.
  4. Z odleželého těsta vyválejte tenkou placku a vykrajujte požadované tvary.
  5. Pečte na 160°C dozlatova (zabere to asi 5 min).
  6. Pokud chcete natírat sušenky na bílo, vyšlehejte moučkový cukr s bílkem a štětečkem jej naneste na sušenku. Tuto polevu můžete pohodlně obarvit i potravinářskou barvou. Vše zaschne asi během půl hodiny (podle tloušťky vrstvy).

SESTAVENÍ DORTU:

  1. Každý korpus dvakrát prokrojte a odkrojte vypouklé vršky (ty použijete později).
  2. Na podložku položte první část (tu z větší formy). Potřete ji borůvkovým krémem a stejným způsobem na ni navrstvěte i další korpusy.
  3. Sestavený dort dejte vychladit.
  4. Teď pokryjte celý dort čokoládovým krémem. Začněte na bocích a vršek a na konec. Pokud vám krém moc vychladl a je tuhý, pomožte si nahřátím nože, nebo jej nechte povolit při pokojové teplotě.
  5. Teď rozdrolte odřezky z „vypouklé části“ korpusů. Navrstvěte je na celý vršek dortu (jako hlínu) a případně i na další plochy dortu.
  6. Pokud chcete mít hlínu i na podložce, potřete okolí dortu čokoládou a také na ni navrstvěte hlínu.
  7. Dort ozdobte lineckými dekoracemi, které přilepíte čokoládovým krémem. Aby vám šly lépe zapíchnout do dortu, můžete nejdřív místo umístění propíchnout nožem.
  8. Dort nechte vychladit, poté nahřátým nožem zahlaďte nerovnosti v čokoládě a máte hotovo.

TIP: Aby byl dort šťavnatější, doplňte jednotlivé vrstvy čerstvými borůvkami, nebo malinami.