Ricottový dortík s borůvkami

DSC_0614

Mám tady pro vás další recept, který vznikl díky mojí spolupráci z Bubbleology. Originální článek najdete na blogu Moje Bubbleology . K tomuhle pečení mě inspiroval ovocný bubble tea s chutí borůvek a malin, protože já nejsem úplně podzimní typ člověka, který se vyžívá ve skořicích a jablkách. Ráda si proto uteču k letnímu ovoci. Konkrétně borůvky, stejně jako další ovoce podobného typu, navíc pohodlně seženu u druhého partnera mého blogu, a to v Icelandu. Kupuji kilové balení, protože kromě pečení se mi mražené ovoce hodí třeba do milk šejků.

INGREDIENCE:

  • 300 g borůvek
  • 75 g másla
  • 140 g máslových sušenek
  • 1 lžíce strouhaného kokosu
  • 1 lžíce mletých ořechů
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 vanilkový lusk
  • 800 g ricotty
  • 1 citron
  • 200 g moučkového cukru
  • 4 vejce

DSC_0619

POSTUP:

  1. Rozdrťte sušenky, rozpusťte máslo a vše dejte do jedné misky.
  2. Přidejte kokos a mleté ořechy a vypracujte drobivé těsto.
  3. Na dno dortové formy (o průměru 28 cm) položte pečící papír a po celém dnu rozprostřete drobenku.
  4. Drobenku rukama dobře umačkejte, aby pokryla celou plochu dna. Uložte na 15 minut do lednice.
  5. Do větší mísy dejte ricottu, javorový sirup, moučkový cukr, 3 vejce, kůru z citronu a obsah vanilkového lusku.
  6. Ricottovou směs dobře vyšlehejte, aby byla úplně hladká.
  7. Borůvky úplně rozmixujte, zamíchejte do nich 1 vajíčko a 300 g ricottové směsi.
  8. Do dortové formy na těsto navrstvěte bílou ricottovou část těsta a dobře ji uhlaďte.
  9. Borůvkovou směs naplňte do zdobícího sáčku, kterému ustřihněte špičku tak, aby byla dírka co nejmenši.
  10. Do dortu borůvkami kreslete mramorování podle vlastní fantazie. Pokud budete vpouštět borůvkovou směs prudčeji, dostane se snáz i do hloubky bílého krému.
  11. Pečte v troubě předehřáté na 175°C asi 50 minut. Hotový dort bude na krajích pevný, ale prostředek se bude ještě lehce třást.
  12. Po upečení nechte vychladnout při pokojové teplotě a poté dort vychlaďte v lednici.