Cannelloni se špenátem a rajčatovou omáčkou

DSC_0647

Ondra spolu se svým bráchou chodí na krav magu a protože jim tam vždy pořádně vyhládne, připravila jsem pro ně večeři. Nechtělo se mi na nákup a tak jsem zahrabala ve spíži a našla ingredience na jídlo, které nám ve finále tak chutnalo, že se dokonce i hodí na blog. I když se díky čedaru nedá říct, že to je italská večeře, pořád jí to je blízko a proto jsou Cannelloni v této rubrice.

INGREDIENCE (pro 4 osoby):

  • těstoviny Cannelloni (asi 250 g v sušeném stavu)
  • 10 rajčat
  • několik lístků bazalky
  • 6 stroužků česneku
  • 1 velká cibule
  • 1 balení mraženého špenátu
  • 100 g slaniny
  • 100 g čedaru
  • 200 ml smetany na šlehání
  • sůl, pepř
  • olej

Untitled

POSTUP:

  1. Předehřejte troub na 200°C.
  2. V hlubší pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm nasekanou polovinu cibule.
  3. Přidejte 3 rozdrcené stroužky česneku, ještě krátce restujte a poté přimíchejte pokrájená rajčata.
  4. Vařte asi 5 minut, poté přilijte polovinu smetany, bazalku a vše rozmixujte.
  5. Rajčatovou omáčku dochuťte solí a pepřem a odstavte.
  6. V druhé pánvi prestujte druhou polovinu nasekané cibule spolu se slaninou nakrájenou na kostičky a poté i zbylé 3 rozdrcené stroužky česneku.
  7. Přidejte rozmražený špenát, vše zalijte zbylou smetanou a pod pokličkou vařtte asi 3 minuty.
  8. Osolte, opepřete, vše dobře promíchejte a vařte, dokud smetana nezhoustne.
  9. Odstavte pánev. Špenát můžete ro lepší manipulaci lehce promixovat.
  10. Nastrouhejte čedar a polovinu zamíchejte do špenátové směsi.
  11. Na dno pekáčku (použila jsem skleněný z IKEA) dejte polovinu rajčatové omáčky. Cannelloni naplňte špenátovou směsí a poklaďte je do omáčky. Pokud budete dělat těstovin dvě vrstvy, dejte mezi ně trošku sýra a omáčky.
  12. Na vrch nalijte zbytek smetany ze špenátu, rajčatovou omáčku a přidejte zbytek sýra.
  13. Pečte 30 minut.

JAK PLNIT CANNELLONI?

  • Můžete použít zdobící sáček, ale směs by měla být více vychladlá. Bez sáčku to zvládnete také – pomocí lžičky.

DSC_9577

KDE KOUPIT SKVĚLOU SLANINU, ČEDAR I ŠPENÁT?

  • Jak jinak, než v Icelandu. Čedar a slaninu vám doporučuju snad u každého receptu. Mraženou zeleninu mají ale stejně dobrou. Konkrétně špenát se po rozmražení hezky rozdělí na jednotlivé listy a nevznikne typická zelená divná hmota, jak jste možná u mraženého špenátu zvyklí.