Fajnová fíková marmeláda

Fíkovou marmeládu jsem dělala v době, kdy byly fíky na vrcholku sezony a u nás v obchodě jich měli takový přebytek, že se jich zbavovali za hodně dobrou cenu. Pak jsem na to tršku zapomněla a málem se stalo, že bych tenhle super recept snad ani nedala na blog! Jak se ale říká: „Pozdě lepší než nikdy“, tak dávám recept na blog aspoň teď a vám se bude hodit buď v další sezoně, nebo i teď, když ještě nějaké fíky seženete.

DSC_0260

INGREDIENCE:

  • 2200 g čerstvých fíků
  • 1200 g cukru
  • 3 celé skořice
  • 2 citrony
  • 4 panáky rumu

POSTUP:

  1. Z fíků odkrojte stopky a nakrájejte je na kousky. Dejte je do hrnce spolu s cukrem a dobře promíchejte.
  2. Vše zahřívejte na mírném plamenu, až fíky pustí šťávu a cukr se rozpustí.
  3. Vmíchejte kůru z jednoho citronu a šťávu z obou citronů, vložte do hrnce skořici a za občasného míchání pomalu vařte půl hodiny.
  4. Po půl hodině skořici vyndejte a ponorným mixerem marmeládu rozmixujte.
  5. Vmíchejte rum a ještě horké plňte do vyvařených zavařovacích sklenic.
  6. Sklenice zavřete, otočte dnem vzhůru a nechte stát do vychladnutí.

TIP: Fíková marmeláda je skvělá k plísňovému sýru. Pokud s ní máte tyto úmysly, doporučuji uvařit ji bez skořice. Ta skočřicová je skvělá třeba na palačinky, nebo do bílého jogurtu (tak moc chutná tátovi).