Vylepšený pastýřský koláč

IMG_1185

Přemýšlíte, jak využít bramborovou kaši, která zbyla z nedělního oběda? Pastýřský koláč vznikl jako jídlo ze zbytků. A ne jinak vznikl i u nás k včerejší večeři. V lednici zbyla právě bramborová kaše a Ondrovi se jí zželelo, tak se chopil vaření. Oproti klasickému receptu v tomto navíc najdete skvělý čedar a hrášek jako doplněk. Ondra totiž není žádný troškař.

Omlouvám se za fotky, měla jsem na jídlo tak strašnou chuť, že jsem ho stihla vyftit jenom mobilem. Až ho někdy budeme zase mít, hezky ho nafotím.

INGREDIENCE (na velký hrnec):

  • Bramborová kaše (asi ze 700 g brambor)
  • 600 g mletého hovězího masa (Ondra umlel krk)
  • 2 cibule
  • 5 mrkví
  • 4 lžíce worchesteru
  • 4 lžíce protlaku z rajčat
  • 400 ml silného hovězího vývaru
  • 200 g čedaru
  • Olej
  • Sůl, pepř
  • Máslo, hrášek

Untitled

POSTUP:

  1. Cibuli nasekejte nadrobno a mrkev nakrájejte na kostičky.
  2. Na rozehřátém oleji (ideálně v hlubším hrnci se silnějším dnem) osmahněte cibulku s mrkví a poté přidejte i mleté maso. Osolte a opepřete.
  3. Až maso získá hezkou barvu, přidejte protlak a worchester. Povařte, dokud protlak nezíská narezlou barvu.
  4. Zalijte masovou směs vývarem,hrnec přiklopte a nechte vše 30 min vařit. Poté odklopte a na vyšším plamenu omáčku lehce zredukujte, aby zhustla.
  5. Odstavte hrnec ze sporáku a nastrouhejte si čedar.
  6. Polovinu čedaru vmíchejte do bramborové kaše a tu rovnoměrně rozvrstvěte po masové směs v hrnci.
  7. Vše zasypejte zbylým čedarem a vložte do truby předehřáté na 200°C. Pečte asi 30 minut, nebo do zezlátnutí.
  8. Než se vám jídlo zapeče, rozehřejte na pánvi máslo a na něm orestujte hrášek. Lehce ho osolte a později ho podávejte s pastýřským koláčem.

TIP: Skvělý hrášek seženete v Icelandu. Byla jsem z něj úpně nadšená. Mají i úplně maličkatý cukrový hrášek – s tím jsme jedli pastýřský koláč my a byl super. Taktéž tam samozřejmě seženete kvalitní čedar za asi 45 Kč, ale to už vám asi ani říkat nemusím, protože ho u mě vídáte skoro v každém receptu :D