Domácí karamelový sirup

DSC_0364

Nedávno jsem začala spolupracovat s Bubbleology a protože jsem dostala ochutnat skvělý limitovaný drink Caramelissimo, napadlo mě připravit recept na karamelový sirup, který se dá skvěle využít na poháry, na přelití cheesecaku, nebo do kávy – pokud patříte mezi milovníky kávy s příchutí.

Kdyby vás zajímalo víc o Bubbleology, nebo o nápoji, díky kterému tento recept vznikl, mrkněte se sem. Je plný chuti kokosu, smetany a právě karamelu. A teď už k samotnému receptu.

INGREDIENCE:

  • 1 hrnek cukru
  • 3/4 hrnku vody
  • 1 lžíce zlatého sirupu (kupuji v Marks&Spencer)
  • špetka soli

POSTUP:

  1. Do hrnce nasypejte cukr, přidejte 1/4 hrnku vody a sirup a vše dobře promíchejte.
  2. Hrnec nechte na mírném plameni zahřát a míchejte, dokud se cukr kompletně nerozpustí.
  3. Až bude směs hladká, zvyšte teplotu a přiveďte ji k varu.
  4. Hrnec přiklopte a nechte asi 3 minuty vařit.
  5. Až sundáte pokličku, bez ustání intenzivně míchejte, aby se vám sirup nepřipálil.
  6. Pokračujte až do té doby, dokud sirup nezíská karamelovou barvu.
  7. Odstavte hrnec ze sporáku a opatrně do něj pomalu vmíchejte zbytek vody. Pozor! Bude to trošku prskat – vezměte si kuchyňské rukavice.
  8. Na závěr do sirupu zamíchejte špetku soli pro zvýraznění chuti, nalijte sirup do skleněné lahvičky a nechte vychladnout.
  9. Po vychladnutí je sirup připravený k použití. Uchovávejte ho v lednici.