Boloňské lasagne

DSC_0396

Jak už jsem vám jednou psala, máme doma s Ondrou několik jídel, které jsou prostě „naše“ – ty, co rádi jíme a vaříme. A jedno z těch top jídel jsou lasagne. Není to asi úplně tradiční recept, ale je to recept, jak je děláme doma my a jak nám moc chutnají. Jednou je dělá Ondra, jednou já… Určitě je vyzkoušejte, stojí za to.

INGREDIENCE (na opravdu velký pekáč):

  • 900 g mletého masa (80% hovězí, 20% vepřové)
  • 2 cibule
  • 1 mrkev
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 100 ml červeného vína
  • 2 plechovky loupaných, krájených rajčat
  • 1 obrovská hrst bazalky
  • 200 g nastrouhaného čedaru
  • 80 g másla
  • 80 g mouky
  • 1 l mléka
  • muškátový oříšek
  • pepř
  • sůl
  • olivový olej
  • 500 g sušených těstovin na lasagne (nebo odpovídající množství čerstvých)

DSC_0400

POSTUP:

  1. Předehřejte si troubu na 180°C.
  2. V hluboké pánvi rozpalte olej a na něm orestujte na drobno nakrájenou cibulku a strouhanou mrkev.
  3. Až cibulka zesklovatí, přidejte maso. Dobře ho osolte a opepřete, promíchejte a orestujte do hněda.
  4. Podlijte maso vínem a vařte, dokud se neodpaří alkohol.
  5. K masu přidejte utřený česnek a ještě krátce orestujte, poté vmíchejte protlak. V restování pokračujte, dokud protlak nezíská oranžovou barvu.
  6. Přilijte loupaná rajčata, přidejte posekanou bazalku, promíchejte, vše přiklopte a nechte půl hodiny pozvolna vařit.
  7. Po půl hodině sundejte poklici, omáčku promíchejte, zesilte plamen a zredukujte tekutinu tak, aby omáčka měla požadovanou konzistenci. Podle potřeby ji osolte.
  8. Připravte si bešamel. V hrnci rozehřejte máslo a zaprašte ho moukou.
  9. Dobře míchejte a na mírném plameni mouku v másle orestujte.  Po chvíli za stálého šlehání přilijte mléko.
  10. Nastrouhejte do směsi půlku muškátového oříšku a za stálého míchání přiveďte budoucí bešamel k varu.
  11. Nepřestávejte míchat a vařte, dokud nebudete mít hustou omáčku (jako, když vaříte pudink). Bešamel by měl být hladký a bez hrudek.
  12. Odstavte hrec ze sporáku a za stálého míchání postupně přidejte všechen čedar.
  13. Připravte si pekáč. Na jeho dno nakapejte trošku oleje a poklaďte ho těstovinami tak, aby bylo celé dno zakryté (můžete těstoviny i lámat, aby akorát vyplnily vzniklé mezery). Těstoviny nepředvařujte, použijte je tak, jak jste je koupili!
  14. Těstoviny pokryjte vrstvičkou boloňské omáčky, na tu navrstvěte sýrový bešamel a vše rozetřete až do krajů.
  15. Vše opět pokryjte těstovinamy a postup opakujte tak dlouho, až zaplníte výšku pekáče.
  16. Horní vrstva končí těstovinami a na nich bešamelem.
  17. Vložte do trouby a pečte asi 40 minut, nebo dozlatova.

TIP: Kvalitní a už strouhaný čedar seženete v Icelandu. Můžete samozřejmě koupit i skvělý nestrouhaný a připravit si ho sami. 200 g tam stojí 40 Kč, což je paráda.