Čevapčiči s domácí tatarkou

DSC_0245

Zase jsme na trhu u Louňovickejch koupili naše oblíbené mleté maso. A aby z něj zase nebyla sekaná a kuličky, připravila jsem čevapčiči na špejli. Není to podle tradičního receptu, ale chutnalo fakt skvěle! K tomu jsme podávali pažitkové bramory a domácí tatarku. Škoda jen, že už není teplo a nemohli jsme ho grilovat na LotusGrillu.

INGREDIENCE NA ČEVAPČIČI:

  • 500 g mletého masa (80% hovězí, 20% vepřové)
  • 10 g čerstvého koriandru
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • 10 špejlí
  • Na podávání: medová hořčice (my měli Bornier), červená cibule, příloha podle chuti (brambory, bramborová kaše, pečivo…), ajvar

INGREDIENCE NA TATARKU:

  • 225 g jogurtové majonézy
  • 200 ml zakysané smetany
  • 1/2 červené cibule
  • 3 kyselé okurky
  • lžička medové hořčice
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • pažitka
  • sůl, pepř

POSTUP (ČEVAPČIČI):

  1. Špejle vložte do vody a nechte je máčet, troubu předehřejte na 200°C.
  2. Maso vložte do mísy, přidejte k němu nasekaný koriandr i se stonky, římský kmín, prolisovaný česnek a vše rukama promíchejte.
  3. Směs osolte a opepřete podle vlastní chuti a opět maso propracujte. Nechte 2 hodiny odležet v lednici.
  4. Po odležení rozdělte maso na 10 stejných dílů.
  5. Z každého dílku postupně vytvarujte kouli, kterou postupně zapracujte do tvaru „klobásky“. Během tvoření s ní několikrát plácněte o stůl, aby se vám i uvnitř maso dobře spojilo. Lépe se vám bude pracovat s trochu navlhčenými rukami.
  6. Hotové čevapčiči napíchněte na mokrou špejli a zalomte ji, aby nebyla příliš dlouhá.
  7. Maso skládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte (ideálně na funkci gril) dozlatova. Během pečení maso 1x otočte. Celkově se bude péct přibližně 10 minut.

DSC_0223

POSTUP (DOMÁCÍ TATARKA):

  1. Cibulku a pažitku nasekejte nadrobno.
  2. Smíchejte se všemi ostatními ingrediencemi (sůl a pepř podle chuti).
  3. Nechte 30 min uležet v lednici a podávejte třeba k bramborům.

DSC_0240