Polévka z pečené mrkve a dýně

Dýňová polévka. Ano, všichni všude píšou, že je trapná, protože jí vaří každej, ale mně to je jedno. Já dýňovou polévku prostě miluju. Letos Ondra poprvé vypěstoval hokaido na zahradě na chatě, takže o to větší radost jsem měla, že po dlouhé době zase tuhle polévku ochutnám.

DSC_0207INGREDIENCE:

  • 1 dýně hokaido (asi 700 g)
  • 3 mrkve
  • 1 červená cibule
  • 10 stroužků česneku
  • 4 cm zázvoru
  • čerstvá chilli paprička
  • 1/2 citronu
  • 700 ml vody nebo vývaru
  • 150 ml smetany
  • 3 bobkové listy
  • 1 větvička tymiánu
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce másla
  • dýňový olej na podávání

POSTUP:

  1. Dýni rozpulte, vydlabejte z ní semínka a nakrájejte ji na asi 2 cm velké kousky. Na podobné kusy nakrájejte i oškrábanou mrkev.
  2. Vyložte plech pečícím papírem a rozprostřete na něj dýni i mrkev. Přidejte oloupané stroužky česneku.
  3. Vše pokapejte olejem, osolte a vložte do trouby předehřáté na 200°C. Pečte asi 20 minut.
  4. Cibuli nasekejte nadrobno, stejně tak zázvor a chilli (množství chilli podle pálivosti a chuti).
  5. V hrnci rozehřejte máslo a nechte na něm zesklovatět cibulku. Poté vmíchejte chilli a zázvor a ještě asi minutu restujte.
  6. Přidejte upečenou zeleninu včetně česneku a vše zalijte vodou.
  7. Do hrnce přidejte bobkový list a tymián (celou větvičku), osolte, opepřete a nechte 20 minut vařit.
  8. Vyjměte bobkový list i větvičku tymiánu a vymačkejte do polévky polovinu citronu. Vše rozmixujte tyčovým mixerem.
  9. Do krému nalijte smetanu a ještě krátce povařte. Před podáváním dle potřeby dochuťte. Podávejte s dýňovým olejem.

POZNÁMKA: POkud se vám zdá krém moc hustý, můžete přidat více tekutiny.

TIP: Semínka můžete očistit, rozprostřít na plech, osolit, pokapat olejem a usušit je v troubě. Jsou pak super jen tak na zobání, nebo do hotové polévky.