Barevný teplý podzimní salát

 

DSC_0190

Tenhle salát není ani extra dietní, ani ze syrové zeleniny, ale za to je moc dobrý a já ho mám úplně spojený s podzimem. Když se navíc projdete po farmářských trzích, můžete objevit další barevné ingredience, kterými ho ještě vylepšíte. Třeba taková dýně, ta by se tam vyjímala! Já jsem ho „vybarvila“ fialovým květákem, který mi padl do oka, když už jsem z trhů odcházela na kávu. Ještě, že jsem ho tam nenechala. To by byla věčná škoda.

INGREDIENCE (na 3-4 porce):

  • 1 květák klasické velikosti (nebo 2 malé – fialový a bílý)
  • 6 velkých žampionů
  • hlíva akorát tak do hrsti
  • 1/2 cukety
  • 1 červená cibule
  • svazek hladkolisté petrželky
  • kvalitní klobása (já použila Tyrolskou od Sváčka, ale super by byla i Salsiccia)
  • máslo
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

DSC_0192

POSTUP:

  1. Květák rozeberte na menší růžičky (menší listy z květáku nevyhazujte) a spařte ho v hrnci vroucí vodou tak, aby lehce změkl (musí ale zůstat křupavý). Potom ho sceďte.
  2. Rozehřejte pánev s troškou oleje a na ní opečte na kolečka nakrájenou klobásu. Až bude hezká, přendejte ji do mísy.
  3. Na pánev po klobáse přidejte 2 lžíce másla. Vložte cibuli nakrájenou na větší kusy a až zesklovatí, přidejte žampiony nakrájené na čtvrtky. Vše opečte tak, aby žampiony byly hotové, ale ne úplně měkké. Osolte je a opepřete.
  4. Hotové žamiony přidejte spolu s cibulí do mísy s klobásou a na pánev opět dejte kousek másla. Na něm krátce opečte pokrájenou hlívu a pak ji přidejte do mísy.
  5. Na pánev vyskládejte cuketu nakrájenou na kolečka, pokapejte ji olejem, osolte a opepřete. Z obou stran ji opečte, aby změkla a pak ji také přendejte do mísy.
  6. Jako poslední na pánvi orestujte květák. Může zezlátnout, ale uvnitř by měl zůstat příjemně křupavý. Osolte ho a opepřete.
  7. Posledním krokem je promíchání všech opečených složek salátu, přidání nahrubo nasekané petrželky a celých menších květákových listů.

Servírování: Salát můžete podávat teplý, ale dobrý je i když vychladne.

Tip: Jak jsem psala, obohacujte salát podle vlastní fantazie a chuti. Můžete i přidat houby, které rostou v našich lesích.