Tvarohové švestkové knedlíky

Jak je to možné, že ještě na blogu nemám sladké knedlíky, když je doma máme tak rádi? Honem to jdu napravit. A vy si je honem běžte uvařit, protože švestky jsou teď úplně všude.

DSC_0069

Spousta lidí doma ovocné knedlíky nedělá, protože slovo „knedlíky“ v nich vyvolává myšlenku na to, že se určitě bude jednat o něco složitého a bude to trvat dlouho. To je ale velký omyl, protože obzvlášť ty tvarohové jsou hotové za chviličku. Můžete je plnit švestkami, které jsou teď úplně skvělé, nebo jiným ovocem, jako třeba borůvkami, nebo jahodami. My knedlíky podáváme kromě rozpuštěného másla a cukru navíc se zakysanou smetanou a šlehačkou.

INGREDIENCE (asi na 25 knedlíků):

  • 500 g tučného tvarohu ve vaničce
  • 100 g změklého másla
  • 2 vejce
  • 450 g polohrubé mouky (+ na podsypání)
  • 100 g krupicového cukru (+ na slazení švestek)
  • lžíce vanilkového cukru
  • kůra z 1/2 citronu
  • 25 švestek
  • skořice

DSC_0074

POSTUP:

  1. Švestky si otevřete nožem tak, abyste je nerozdělili na dvě poloviny a vyndejte pecku.
  2. Do každé švestky dejte trošku cukru a skořice.
  3. V misce utřete cukr se změklým máslem, tvarohem a vejci.
  4. Přidejte vanilkový cukr, citronovou kůru, mouku a vypracujte hladké těsto.
  5. Těsto vyklopte na pomoučněný val a rozdělte ho na 3 části.
  6. Každou část postupně vyválejte na tenkou placku (tak tenkou, jak tenké chcete mít těsto na knedlíky – pozor ale, aby s vám při vaření neprotrhlo).
  7. Placku rozkrájejte na čtverce a do jednotlivých čtverců postupně balte švestky. Dohlédněte, aby nezůstala v těstě nějaká dírka – při vaření by vám vytekla šťáva.
  8. Do vroucí vody vložte knedlíky a vařte je 5 minut (nedávejte do hrnce všechny najednou, aby se navzájem moc nepomačkaly).
  9. Po vylovení kdedlíky propíchněte vidličkou, aby unikla přebytečná pára.

TIP: Knedlíky můžete bez problémů i zamrazit.