Chilli con carne

1

Nedávno jsme přemýšleli, která jídla jsou u nás doma nejvíc „naše“. Došli jsme k tomu, že to jsou hlavně lasagne, caprese a chilli con carne. „Čilíčka“ vždycky uděláme hodně. Vaříme ho v těžkém litinovém hrnci a když ho podáváme, je to hotová událost. Na stole je několik barevných mističek: koriandr, čerstvé chilli, zakysaná smetana, pečivo, čedar, rýže a hrnec s chilli. Říkám tomu „interaktivní večeře“ – každý si na talíř nandá svoji oblébenou kombinaci chutí. Náš původní recept byl podle Dituny (tak říkáme kuchařce Dity P.) a postupně jsme si ho maličko obměnili.

2

INGREDIENCE:

  • 3 cibule
  • 2 lžičky uzené papriky
  • 2 stroužky česneku
  • Čerstvá chilli paprička
  • 1 lžička uzených chilli vloček (kupujeme v Marks&Spencer)
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 plechovky krájených, loupaných rajčat
  • 200 ml vývaru
  • 2 plechovky červených fazolí
  • menší hrnek kukuřice (může být mražená, já použila kukuřici z Icelandu a byla super)
  • 1 skořicový svitek
  • 1 kostička kvalitní hořké čokolády
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • koriandr
  • K podávání: čedar (skvělý čedar za dobrou cenu seženete v Icelandu), koriandr, zakysaná smetana, olivový olej, pečivo, čerstvá chilli paprička, rýže

Pozor: Vařte v hrnci, kteýr můžete dát i do trouby (takže žádná plastová držátka, ani na poklici).

DSC_9970

POSTUP:

  1. Předehřejte troubu na 160°C.
  2. Cibuli nasekejte nadrobno, česnek rozbijte a pokrájejte a vše orestujte v hrnci, na rozehřátém oleji. Přidejte i nasekanou čerstvou chilli papričku (podle vlastní chuti).
  3. Přidejte uzené chilli vločky, uzenou papriku, mletý kmín, promíchejte a 2 minuty restujte.
  4. Přidejte maso, osolte, opepřete a dobře ho orestujte. Poté přidejte rajčatový protlak a cukr. Krátce orestujte.
  5. Nalijte do hrnce krájená rajčata, vývar, přidejte skořici i čokoládu a vše přiklopte poklicí.
  6. Po hodině a čtvrt přidejte fazole, kukuřici, promíchejte a ještě 15 minut nechte v troubě vařit.
  7. Po dovaření do hrnce vmíchejte pořádnou hrst nasekaného koriandru, vyndejte skořici a nechte 10 minut odstát.

PODÁVÁNÍ: Na stůl si dejte několik mističek: strouhaný čedar, nasekaný koriandr, zakysanou smetanu, nasekanou čerstvou chilli papričku, rýži (my si dáváme jasmínovou, protože ji máme nejradši), pečivo a láhev olivového oleje. Na prkéno doprostřed stolu položte hrnec a nechte každého, ať si obsah svého talíře libovolně nakombinuje.

PS: Chilli con carne nejlépe chutná 2. – 3. den, když se pořádne odleží.

A na závěr: Omluvte prosím kvalitu fotek. Fotila jsem večer za mizerného osvětlení a opravdu hladová :)