Domácí medovník

DSC_9866

Včera si tak sedím v práci a najednou mi kurýr veze tašku. V tašce vidím suroviny na pečení a dva papíry. Nic jsem nečekala, tak jsem byla překvapená a proto čtu. V hlavičce papíru je logo Microsoftu, tak se divím, co je to za podivný omyl. Microsoft a věci na pečení? Ale po přečtění dopisu mi bylo všechno jasné.

V tašce byly suroviny na upečení medovníku a já ho mám upéct, někomu ho darovat a udělat tak dobrý skutek. Když to navíc pak napíšu na http://lepsimisto.info/uyw/, nasdílím na sociálních sítích a označím hashtagem #UpgradeYourWorld, přihodím tím 10 Kč do sbírky právě pro organizaci Lepší místo. Cílem je vybrat 100.000 Kč. Tak proč ce nezapojit? Když nic jiného, aspoň mě to donutilo po dlouhé době něco upéct. A komu jsem medovník darovala? Všichni říkali, že bych ho měla dát nějakému bezdomovci, ale od svých přátel znám většinou takové příběhy, že bezdomovci jídlo odmítnou a ptají se po penězích a cigaretách. Tak jsem ho darovala Ondrovi. Ten má peněz dost a nekouří. A navíc jsem mu, chudákovi, strašně dlouho nic neupekla.

Tady je recept, který mi poslali – s pár úpravami, které jsem si udělala. Můžete si doma medovník také upéct a třeba ho využít k dobrému skutku.

11986963_464109783776649_117211619935910938_n

V receptu byla i Hera. Já Heru nepoužívám, tak jsem místo ní dala máslo.

INGREDIENCE NA KORPUSY A POSYPKU:

  • 250 g másla
  • 3 vejce
  • 3 lžíce medu
  • 300 g krupicového cukru
  • 400 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • hrst vlašských ořechů

INGREDIENCE NA KRÉM:

  • 1 plechovka karamelizovaného Salka
  • 250 g másla

Untitled

POSTUP:

  1. Do většího hrnce nalijte trochu vody a posaďte na něj větší ohnivzdornou mísu – těsto budeme připravovat na vodní lázni.
  2. Vodu v hrnci zahřejte, aby se od páry z ní zhřívala i miska nahoře. Voda ve vodní lázni by se neměla vařit a mísa by se vody neměla dotýkat.
  3. Do misky dejte celé máslo, med a nechte vše rozpustit.
  4. Po rozpuštění vodní lázeň odstavte a do másla zašlehejte vejce.
  5. Postavte vodní lázeň zpátky na sporák a za stálého míchání přidejte cukr, mouku a sodu.
  6. Behěm zahřívání pořád těsto míchejte, bude to trvat asi 5 minut. Na konci by mělo být hladké a lepivé.
  7. Předehřejte si troubu na 170°C a vyložte si plech pečícím papírem. Na pečící papír si tužkou obkreslete 20 cm dortovou formu.
  8. Pomocí stěrky, nebo plastové cukrářské karty, roztírejte těsto do předkresleného kruhu, v hodně tenké vrstvičce. Těsto nechte přesahovat i okolo.
  9. Vložte plech do trouby a pečte dozlatova, což bude trvat asi 10 min.
  10. Po vyjmutí z trouby nechte korpus chvíli odpočinout a dortovou formou z něj vykrojte kolečko (ještě než úplně vystydne a lehce zatuhne). Ořezky si schovejte vedle do mísy.
  11. Stejným způsobem zpracujte i zbytek těsta. Mělo by vám vzniknout asi 8 částí korpusů a mističkka ořezků. Ty rozdrobte na strouhanku.
  12. Připravte si krém tak, že másl a karamelizované Salko vyšleháte do hladka.
  13. Sestavte dort. Postupně na sebe skládejte korpus, krém, korpus, krém… úplně nahoře bude krém.
  14. Ořechy namelte najemno a promíchejte je s rozdrcenými ořezky (pro zajímavější chuť můžete před mletím ořechy opražit na suché pánvi). Posypejte jimi medovník.
  15. Pokud nemáte rádi rustikální vzhled dotru, potřete krémem i boky a nalepte na ně posypku. Mně se ale líbí, když boky zůstanou holé.
  16. Medovník nechte přes noc uležet v lednici. Bude tak ještě lepší.

TIP: Máte doma jen klasické, nekaramelizované Salko? Ponořte plechovku do hrnce s vodou a vařte ji takto asi 3,5 hodiny. Během vaření ji občas otočte vzhůru nohama. Po dovaření nechte plechovku vychladnout na pokojovou teplotu a poté ji otevřete. Karamel je hotový.

A na závěr jedna už klasická fotka ze zákulisí. Narušitel Kocour.

DSC_9855