Brambory na bouchačku

DSC_9414

Když jsme se v neděli vrátili s Českého ráje, kde jsme celý víkend stanovali a běhali mezi skalami, měla jsem chuť na brambory na bouchačku. Tohle levné, obyčejné jídlo jsem měla už jako dítě hrozně ráda a nevím proč, ale připomíná mi prázdniny, stejně tak jako to naše víkendové výletování. Tento recept je trošku „potuněný“ a od klasických bouchaček se trošku liší.

INGREDIENCE (asi pro 4 osoby):

  • 1,5 kg brambor (ideální velikost je asi o velikosti většího vejce)
  • Olivový olej
  • 3 větvičky rozmarýnu
  • 6 stroužků česneku
  • Máslo
  • Sůl
  • Tvrdý tvaroh, nebo balkánský sýr

PS: Kupte také mléko, protože to je to nejlepší, čím můžete bouchačky zapít.

DSC_9407

POSTUP:

  1. Brambory pořádně omyjte, ideálně kartáčkem, aby na nich nezůstala žádný hlína.
  2. Každou bramboru rozkrojte na poloviny a ze všech stran dobře potřete olivovým olejem.
  3. Vyložte si plech pečícím papírem a omaštěné brambory na ně klaďte řezem dolů.
  4. Ještě trochu vše pokapejte olejem a do mezer mezi brambory poházejte rozmarýn.
  5. Plech vložte do trouby předehřáté na 180°C a pečte asi 50 minut (nebo dobu pečení upravte podle velikosti brambor).
  6. Asi 20 minut před kocem pečení přidejte na plech neoloupané stroužky česneku.
  7. Jestli jsou brambory hotové, to poznáte ideálně tak, že jednu rozkrojíte. Poté vyndejte plech z trouby a na několik brambor poklaďte plátky másla.

brambory

PODÁVÁNÍ:

Plech položte na prkénko a podávejte veprostřed stolu tak, aby si každý mohl sám vzít. Každou bramboru si na talíři „rozbouchěte“ a dejte si na ní trošku másla a soli. Jako lahůdku přikousněte česnek, který lehce vymáčknete ze slupky a pokud vám obyčejné bouhačky nestačí, posypejte je rozdroleným tvarohem, nebo balkánským sýrem. Vše spláchněte čerstvým mlékem.