Cizrnovo – čočkový salát

DSC_9375

Miluju čočkový salát a taky cizrnu, tak mě napadlo tyto dvě oblíbenosti spojit dohromady. Ve čtvrtek byl totiž Ondra pracovně pryč a já jsem si tak mohla „uvařit“ cokoliv, co by se mnou nejedl. A světe div se – Ondra si po návratu dal tenhle salát taky i přesto, že nad cizrnou normálně ohrnuje nos. Cizrnovo – čočkový salát se dá jíst jen tak samotný, ale je fajn i jako příloha ke grilování.

DSC_9390

INGREDIENCE (na 2 pořádné porce):

  • Plechovka sterilované čočky
  • Plechovka sterilované cizrny
  • 5 rajčat
  • Hrst baby špenátu
  • Mozzarella
  • 1/2 červené cibule
  • Lžička tekutého, nebo rozehřátého, medu
  • Lžička hrubozrnné hořčice (používám Bornier)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Půlka cironu
  • Sůl, pepř

Poznámka: Čočku i cizrnu používám z plechovky, protože je to rychlé, opravdu chutné a není to o nic horší, než kdybych si luštěniny uvařila sama. Nic ale nebrání tomu, připravit si luštěniny doma.

POSTUP:

  1. Luštěniny vylijte do cedničku a nechte pořádně okapat od nálevu.
  2. Rajčata nakrájejte na kostičky a cibuli na půlkolečka. Vše dejte do mísy a přidejte špenát.
  3. K zelenině přimíchejte luštěniny a mozzarellu natrhanou na kousky.
  4. Připravte si zálivku: Za sálého šlehání do jiné mističky přidávejte postupně olivový olej, med, hořčici a pár kapek citronu.
  5. Až budete vyšleháte hladkou zálivku, opatrně ji vmíchejte do salátu. Na závěr salát dochuťte solí a pepřem.

TIP: Zeleninu můžete libovolně obměňovat podle chuti a výborný je místo mozzarelly i balkánský sýr, který dodá salátu výrzější chuť. Pokud přidáte i okurku a papriky, doporučuji dochutit čerstvým tymiánem.