Panzanella

DSC_9295

Je vrchol rajčatové sezony a navíc nám zbyl bílý chléb z Chorvatska, takže dnešní večeře byla jasná. Panzanella je italský salát, do kterého se využije starý chléb (nemusí být jen bílý) a kombinuje se s čerstvou zeleninou a bylinkami. Nejlepší na něm je, že si jeho obsah můžete přizpůsobit podle vlastní chuti. Rajčata ale obzvlášť teď určitě nevynechávejte, to by byla hrozná škoda :)

INGREDIENCE:

  • 3 obří rajčata (nebo 5 klasických)
  • 1 okurka
  • 1 červená cibule
  • 2 mozzarelly
  • 1/2 velkého bílého chleba
  • olivový olej
  • vinný ocet
  • hrst čerstvé bazalky
  • sůl, pepř

DSC_9300

POSTUP:

  1. Chléb natrhejte na kusy (dostatečně velké, aby se hned nerozmočily, ale zase takové, aby se vešly do pusy) a rozprostřete na plech. Pokapejte olivovým olejem a osolte.
  2. Plech vložte do trouby předehřáté na 200°C a pečte chléb dozlatova.
  3. Rajčata nakrájejte na kousky různých tvarů a velikostí, okurku na plátky, cibuli na půlkolečka.
  4. Zeleninu dejte do velké mísy, přidejte celé lístky bazalky a mozzarellu natrhanou na různě velké kusy.
  5. Ochuťte octem, solí a pepřem, promíchejte a poté přidejte i chléb.
  6. Vše hojně zalijte olivovým olejem a ještě jednou promíchejte.
  7. Panzanellu ihned podávejte a snězte, než se chléb rozmáčí.