Bazalkové pesto

DSC_9134

Letos roste bazalka rychlostí blesku. Já mám na balkoně skromný truhlík tří rostlin, které nám vystačí do těstovin nebo Caprese a pak zase dorůstají, ale před pár dny mi napsal David z Naše Kaše, že jejich kamarádi z trhů mají takový přebytek bazalky, že ji sami nezvládnou využít a tak ji nabízejí k odkoupení. O dva dny později u jsem domů nesla kilo bazalky a chystala se na pesto. Kilo bazalky je fakt hodně. Celá náruč. Zásoba pesta pro celou rodinu.

Pesto se vyplácí dělat ve větším, protože se jen tak nekazí a můžete ho tak mít po ruce, kdykoliv se vám bude hodit. Nevyužitou bazalku ale taky uchováte, například když ji nasekáte a zmrazíte. Pak ji můžete využít třeba do boloňské omáčky, nebo do rajčatové polévky.

Ačkoliv jsem na pesto nevyužila celé kilo bazalky, i tak jsem ho dělala hodně a tak si gramáž libovolně upravte podle toho, kolik pesta budete připravovat.

DSC_9163

INGREDIENCE:

  • 400 g lístků bazalky
  • 800 ml kvalitního olivového oleje (+ další na zalití ve sklenici)
  • 100 g piniových oříšků
  • 6 větších stroužků česneku
  • 45 lžic strouhaného sýru Grana Padano
  • Menší lžička soli

POSTUP:

Poznámka: Pokud máte velký mixér, rozmixujte všechno dohromady a máte v podstatě hotovo. Pokud máte malý jako já, postupujte podle návodu. A jestli budete dělat jen malé množství pesta, použijte hmoždíř. Ten je totiž úplně nejlepší.

  1. V mixeru po částech rozmixujte bazalku s olivovým olejem. Rozmixovanou směs přendavejte do vedlejší misky.
  2. Až všechnu bazalku rozmixujete, vložte do mixeru pinie a několik lžic bazalkové směsi. Do hladka umixujte a vmíchejte do vedlejší mísy.
  3. Stejným způsobem zamixujte i zbytek surovin
  4. Hotové pesto plňte do zavařovacích sklenic a zalijte vršek hojným množstvím olivového oleje. Poté uložte do lednice. Existují i jiné možnosti uchovávání pesta. Najdete je dole pod fotkou.

TIP: Libovolně měňte konzistenci pesta podle vlastní potřeby a plánů na použití. Konzistence se dá upravovat změnou množství oleje či parmazánu. Kromě bazalky jde pesto dělat například i ze špenátu, medvědího česneku, petržele, nebo třeba mrkvové natě.

DSC_9132

JAK UCHOVÁVAT PESTO:

  • V lednici. Dáte ho do vyšší a užší zavařovačky a pořádně ho zalijete olivovým olejem, aby k němu nemohl vzduch. Až z něj příště odeberete, opět ho svědomitě zalijete. Mám zušenost, že takhle vám vydrží asi měsíc, pokud ho dřív nesníte.
  • V mrazáku. Nemám otestováno, ale v různých diskuzích to je největší hit. Doporučuji mrazit třeba v tvořítku na led a vždycky vyndat jen tolik, kolik potřebujete. Díky oleji vám v mrazáku nezmrzne pesto úplně.
  • Zavařit. Osobně mi je tato metoda nejméně sympatická a taktéž jsem ji četla jen v diskuzích na internetu, ale bála bych se kombinace sýra v pestu a zavařování. Raději bych asi zavařila bez sýra a vždy ho přidávala až při použití.

Protože v pestu není žádná chemie, je možné, že vám lehce zhněndne.

NA CO NAPŘÍKLAD POUŽÍT PESTO:

  • Jen tak zamíchat do čerstvých těstovin
  • Vytvořit smetanovou omáčku a polít s ní noky
  • Na rozpečenou bagetku
  • Do salátů
  • Do polévek