Tvarohové noky s jahodovou omáčkou

DSC_9040

Co víc chutná po létě, než ovocné knedlíky? A když si je chcete udělat uprostřed pracovního týdne a nemáte na ně moc času, skvěle poslouží rychlé tvarohové noky s jahodovou omáčkou. Je to sladké, ale osvěžující a hlavně děsně dobré. Prostě miluju léto.

DSC_9037

INGREDIENCE NA NOKY (pro 4 osoby):

  • Kůra z jednoho citronu
  • 500 g tučného tvarohu ve vaničce
  • 300 g hrubé mouky (+ na podsypávání)
  • 100 g hladké mouky
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • Špetka soli
  • 4 vejce

INGREDIENCE NA JAHODOVOU OMÁČKU:

  • 600 g jahod
  • 1 smetana (33%)
  • Pár lístků máty
  • Moučkový cukr podle chuti a sladkosti jahod

POSTUP:

  1. Všechny ingredience na noky smíchejte v misce a vypracujte z nich lehce tuhé, ale pořád lepivé těsto.
  2. Hojně si pomoučněte val a dejte na něj 1/3 těsta. Z toho vytvarujte „hada“ a nakrájejte ho na stejné kousky.
  3. Z každého kousku rukama vytvarujte kuličku. Stejným způsobem připravte kuličky i ze zbylého těsta.
  4. Do hrnce dejte vařit dostatek vody a až bude pořádně vřít, přidejte 1/3 noků.
  5. Až vyplavou na povrch, jsou hotové a dirkovanou naběračkou je můžete vyndat.
  6. Stejně pokračujte i s dalšími noky. (Nevaříme všechny najednou, protože by se zdeformovaly.)
  7. Než budou hotové noky, připravte omáčku rozmixováním jahod se smetanou, cukrem a mátou.
  8. Do hlubokého talíře dejte omáčku, do ní vložte noky a vše ozdobte čerstvou mátou.

TIP: K podávání se hodí také zakysaná smetana, jogurt, nebo mascarpone.

DSC_9006

DSC_9017