O našem stánku Beef&Burger na Apetit pikniku

10251909_832869070132833_3893696587350139204_n

Za fotku děkuji @janeonthemove.

V sobotu 20. června jsme měli stánek na Apetit pikniku. Já, Ondra, Terezka (Fodlover.cz) a její kluk Marek. Přečtěte si o tom, co jsme prodávali, jak jsme se připravili, kolik jsme prodali a jaké z toho máme dojmy.

Od nápadu a přihlášení to uteklo jako voda a nastal poslední pracovní týden před Apetit piknikem. V úterý jsme se sešli doma u Terezky a Marka, kde jsme propočítali a sepsali množství surovin k nákupu a vyrobili ve stejném množství i vlaječky do burgerů. Bylo jich 400. Vystříhnout vlaječku, odlomit špejli, přilepit vlaječku a hotovo. Píchačky (jak jsme vlaječky pracovně nazvali) vypadaly božsky už i teď, bez burgeru. Na jedné straně logo našeho projektu a na druhé straně hashtag (#beefandburger), aby každý mohl nasdílet svojí porci třeba na Instagramu.

11050321_787781697974904_411748744317829748_n

Ve čtvrtek Terezka vyzvedla dostatek obalových materiálů, zamluvili jsme gastro nádoby v půjčovně a zajeli do Makra. Nákup neměl moc položek, ale hodně kilo. 21 kg mouky, 1,4 kg droždí, pořádná várka vajec, 3 kg kečupu, 20 kg cibule, 2 kg rukoly, 8 kg čedaru a třeba taky 12 hlávek zelí. 52 kg mletého masa jsme si pak vyzvedli druhý den brzy ráno u našeho oblíbeného řeznictví, které známe z farmářského trhu v Říčanech.

S plně naloženým autem jsme se vypravili do Chefparade, kde jsme si půjčili prostory školy vaření, abychom vše zvládli v pořádku připravit, protože upéct 400 bulek na burgery, to by se nám doma s jednou troubou nepovedlo. A tak jsme spustili výrobní linku: Zadělat těsto, dát kynout. Vzít vykynuté těsto, odvážit kousky na bulky, vytvarovat bulky a dát kynout. Potřít bulky, posypat sezamem a dát péct. A takhle pořád dokola, dokud jsme před sebou neměli vysoký komín krabic plný měkoučkých briošek. Každou briošku rozkrojit a uložit ke spánku.

1

Než bylo pečivo hotové, nachystali kluci 20 kg cibule, kterou museli oloupat a pomocí robotu nakrájet na plátky. Všechna přišla na několik várek do obrovského hrnce, kde jsme za pomoci cukru a červeného vína vytvořili z obyčejné cibule lahodnou cibulovou marmeládu. Na dalším stanovišti jsme pak porcovali a krouhali suroviny na coleslaw a na závěr přišlo maso. Maso jsme dochutili už jen solí a pepřem, protože už samo o sobě bylo úžasné a poctivě jsme si všech 52 Kg naporcovali na kusy o 120 g. Každou porci jsme vytvarovali do požadovaného tvaru pro burger a zabalili do pečícího papíru. Vše jsme vyskládali do termoboxů a na noc zavřeli do zimy. Ve 22:00 jsme vylezli z kuchyně. Od hlavy až k patě od mouky, smradlaví od cibule, ale šťastní, protože nám bylo jasné, že jsme se dobře připravili. Následovala už jen krátká porada a pak rychle do postele, abychom nasbírali síly na sobotu.

Untitled

Po probuzení jsme bedlivě kontrolovali počasí, protože hlásili na celé odpoledně déšť. Vyskládali jsme celou přípravu do auta a okolo poledne už vše bylo vyloženo u stánku č. 18 v Grébovce. Nastala chvilka netrpělivého čekání, kterou jsem si zkrátila výbornou levandulvoou bábovkou od holek ze Sugartownu a pak přišel čas na střídání. Na Apetit pikniku totiž dopoledne prodává první vlna kulinářů a odpoledne se všichni vystřídají. My jsme byli v odpolední várce, která startovala ve 14:00.

Co když nikdo nepřijde? Co když nic neprodáme? Kde zamrazíme tolik kilo jídla a jak dlouho to budeme muset jíst? Co když vážně bude šíleně pršet? Pršelo. Ale jen pár minut. Pak se nad námi něco obrovsky slitovalo a už jen svítio sluníčko.

11349056_829937993757460_242323257_n

Ve 13:30 jsme vybalili grily a začali chystat stánek. Jen, co dav spatřil naše třička s logy a obrandované cedulky, ptali se nás na předobjednávky a stoupali si do fronty. Ve 13:50 jsme byli ready a čekali jsme, až budou grily dostatečně rozpálené. V tu chvíli už v naší frontě stálo asi 50 lidí a my konečně otevřeli. Na grily se nám vždycky vešlo 20 porcí naráz. Ondra s Markem grilovali a já s Terkou jsme měly na starost kompletaci. Terezky maminka nám pomáhala s kasou a Ondrův brácha nám dělat support v zázemí. Prvních 20 lidí zaplatilo, dostali lístečky jako v šatně a čekali na burgery. Dogrilováno, sestaveno, vydáno. Pouštíme dalších 20! A takhle to jelo až do 19 hod, kdy jsme vyprodali poslední kousíček masa. Na nás nezbyla ani jedna malá porcička.

3

Lidi čekali klidně i hodinu ve frontě, aby mohli ochutnat náš burger a když ho ochutnali, chodili zpátky, aby nám ho pochválili. Naše fronta zastínila stánek vedle nás a ten se musel o 20 metrů přestěhovat. Za to se omlouváme, snad jsme nezpůsobili díru v tržbě :) A mělo s námi pochopení i posledních 20 zákazníků, na které nezbyly bulky a dostali tak od nás extra porci nahého burgeru.

Celkově jsme tedy prodali 420 porcí burgerů a 250 porcí coleslawu. Kdybychom chtěli obsloužit všechny, asi bychom burgerů museli nachystat ještě tak o 150 více, tak snad příště přijde řada na všechny.

Celá akce mě bavila, hrozně jsem si to užila a jsem vděčná za všechny naše zákazníky. Byli úžasní. Díky také Apetitu za perfektní organizaci. Na místě všechno běželo jak po drátkách! A na závěr ještě děkuji firmám, které nám pomohly, ať už zápůjčkami nebo jinak, abychom mohli stánek otevřít. Byli to hořčice Bornier, škola vaření Chefparade, grily LotusGrill a potisk textilu Archys.cz.

12

ORCiFedAoP8BBfqIzmTwRW8X94E4_rKQIc7WAzdCSkE,-OfiPi2_qrcPAGFB970x0VBd2jcT2Ofzn4zvgIeWeiY

Fotky od našich zákazníků najdete na Instagramu pod hashtagem #beefandburger a nebo na naší události.

11393677_832310786855328_7872828344052543696_o