Slávky na víně

DSC_7524

Mušle byly hodně dlouho jídlem, které jsem nejedla. Pak jsme s Ondrou jeli do Paříže a na večeři, uprostřed Champs Elysées, jsme si každý objednali svůj „hrnec“ mořských plodů. Já jsem měla obří krevety s rýží a Ondra si dal mix slávek a krevet. Tenkrát jsem od něj slávku ochutnala a zjistila jsem, že to je hrozná delikatesa. Možná to bylo místem, na kterém jsme jedli a já si při slávkách jen ráda vybavuju Paříž, každopádně už je jím a dokonce je mám moc ráda.

INGREDIENCE:

  • 1 síťka čerstvých slávek – cca 1 Kg (kupujeme v Makru)
  • svazek hladkolisté petrželky
  • 3 šalotky
  • 5 stroužků česneku
  • 50 g másla
  • cca 300 ml kvalitného bílého vína
  • Bílá bageta

POSTUP:

  1. Šalotku nakrájejte na  tenká kolečka a česnek na plátky. Petrželku nasekejte na hrubo.
  2. Slávky si vysypte do cedníku a kartáčkem je pořádně vydrbejte, aby na nich nezůstaly žádné nečistoty, nebo písek. Můžete je také na několik minut namočit do misky s vodou, kde by se měly otevřít a nechat vás tak vypláchnout i zbytek nečistot.
  3. Když je nějaká mušle už od počátku (ještě před namočením) otevřená, lehce píchněte do jejího obsahu vidličkou a pokud se opět nezavře, vyhoďte ji.
  4. V hrnci rozehřejte máslo a pomalu na něm nechte zesklovatět šalotku, přidejte česnek a dál pomalu smažte. Pozor, cibulka ani česnek by neměly zezlátnout.
  5. Do hrnce vysypte všechny slávky a vše důkladně podlijte vínem. Přidejte špetku soli a pepře, 1/3 petrželky, zvyšte teplotu a nechte z vína vyvařit alkohol.
  6. Vařte maximálně 5 minut. Všechny slávky se opět otevřou. Přimíchejte zbytek petřželky, postavte hrnec na stůl spolu s čerstvou bagetou a můžete se do slávek pustit.
  7. Nejlépe se jedí tak, že jednou prázdnou mušlí vyndaváte maso z ostatních mušlí a používáte ji tak místo příborů. Bagetku doporučuji namáčet do úžasné šťávy, která vznikla při vaření.

POZOR: Mušle, které se během vaření neotevřely vyhoďte!