Pečené sardinky

DSC_7511

Sardinky jsou jídlo, které mi připomíná moře a taky dětství, protože když jsme jezdili s o prázdninách do Chorvatska, táta mě je naučil kuchat a vnitřnostmi jsme krmili kraby. Dnes se dají čerstvé sardinky dobře sehnat v Makru a proto pro ně neváhejte vyrazit. Upravené podle mého receptu se dají využít jako „zobání“ k vínu, nebo s bagetkou a salátem jako hlavní chod.

INGREDIENCE:

  • 20 čerstvých sardinek
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • snítka tymiánu
  • 3 stroužky česneku
  • hrst cherry rajčátek
  • pečící papír

POSTUP:

  1. Vykuchejte sardinky: Špičkou nože nařízněte bříško sardinky od ocásku až po hlavu (jen kousíček pod kůži, ať rybičku neponičíte). Položte si sardinku hřbetem do dlaně a tam, kde končí maso u ocasu a začínají vnitřnosti vsuňte palec a vnitřnosti jím vytlačujte směrem k hlavě, projeďte až do žáber a poté vnitřnosti včetně žáber vyndejte. V tomto receptu se odstraňuje i hlava, takže hlavu odřízněte.
  2. Vykostěte sardinky: Vykuchanou sardinku bez hlavy položte na „rozevřené“ bříško a prsty k podložce postupně přitlačte celou délku páteře. Otočte rybu a páteř lehce vyloupněte.
  3. Na pečící papír poskládejte sardinky kůží nahoru. Poházejte na ně obraný tymián, na plátky nakrájený česnek, osolte a opepřete. Kolem rybiček poházejte poloviny cherry rajčátek.
  4. Pečte na 200°C, ideálně na funkci grilu, dokud nebudou zlatavé a křupavé.

PS: Bohužel byly tak dobré, že jsem nestihla vyfotit hotové jídlo, ale mám jen pár obrázků postupu.  Příště bude i další fotka, slibuju.

DSC_7508