Hovězí guláš s karlovarským knedlíkem

DSC_8672

Ve čtvrtek před prodlouženým víkendem donesl domů Ondra hovězí karabáček z Naše Maso se slovy: „Paní prodavačka říkala, že je nejlepší na gulášek a já jí slíbil fotku.“. Tak jsem ten gulášek uvařila a bylo to oravdu exkluzivní. V Našem Masu se vždycky vyplatí poslechnout.

INGREDIENCE NA GULÁŠ:

  • 800 g hovězího masa na guláš (třeba právě karabáček)
  • 350 g cibule
  • 4 lžíce rajčatového pyré
  • 2 lžíce sádla
  • Lžíce mleté papriky (může být uzená)
  • Špetka mletého chilli
  • 1 větší stroužek česneku
  • Lžička majoránky
  • Půl lžičky mletého kmínu
  • Lžíce hladké mouky
  • Sůl, pepř

INGREDIENCE NA KARLOVARSKÝ KNEDLÍK:

  • 10 rohlíků
  • 250 ml mléka
  • 50 g másla
  • 5 vajec
  • 150 g hrubé mouky
  • Muškátový oříšek
  • Pořádná hrst nasekané hladkolisté petrželky
  • Sůl, pepř
  • Potravinová folie nebo čistá utěrka

POSTUP NA GULÁŠ:

  1. Maso nakrájejte na kostky a cibuli nadrobno.
  2. V hrnci rozehřejte sádlo a osmažte a něm cibuku. Až bude cibulka zlátnout, přidejte maso a dál restujte.
  3. Přidejte lžíci mouky a lžíci papriky, promíchejte a přidejte rajčatové pyré.
  4. Vše podlijte vroucí vodou. Já jsem podlila celkem hodně, skoro až do ponoření masa, protože máme rádi více omáčky.
  5. Přidejte chilli, prolisovaný česnek, majoránku, kmín, sůl a pepř. Dobře promíchejte.
  6. Hrnec přiklopte snižte teplotu a duste tak dlouho, dokud maso nezměkne. Pokud bude potřeba, dolévejte vodu. Mně to trvalo asi 2,5 hodiny.
  7. Až bude maso měkoučké, guláš podle potřeby dochuťte a pokud byste ho chtěli hustější, zahustěte.
  8. Zahustit můžete několika způsoby. Ten první je, že do omáčky nastrouháte bramboru a provaříte. Druhý způsob spočívá v jíšce, tedy rozehřát v rendlíku lžíci másla a trošku hladké mouky, promíchat, zarestovat a zamíchat do omáčky, která po krátkém povaření zhoustne.

DSC_8643

POSTUP NA KARLOVARSKÝ KNEDLÍK:

  1. Rohlíky nakrájejte na kostičky a dejte do velké mísy.
  2. Mléko zahřejte na tělovou teplotu a nastrouhejte do něj trošku muškátového oříšku.
  3. Rohlíky zalijte mlékem, přidejte žloutky, rozpuštěné máslo, petrželku, osolte a opepřete. Přimíchejte mouku.
  4. Z bílků našlehejte sníh a opatrně ho zamíchejte do rohlíkové směsi.
  5. Těsto rozdělte na 3 části. Každou část navrstvěte ve tvaru šišky knedlíku na potravinovou folii (nebo na mokrou utěrku), tu zabalte a vložte do hrnce s vroucí vodou.
  6. Vařte 7 minut, poté otočte a vařte ještě dalších 7 minut.
  7. Knedlíky vyjmte z vody, rozbalte a nožem nakrájejte na plátky.