Kandované šeříky

DSC_8916

Kandovat se dají všechny jedlé květy, jen některé snáz a některé hůř, v závislosti na jejich tvaru a velikosti. Šeříky jsou poměrně jednoduché, ale za to trvají dlouho, protože jsou to kytičky malé. Kandovat můžete i fialky, nebo třeba růže či mátu. U šeříku pozor, aby to byl ten náš český, jedlý.

CO BUDETE POTŘEBOVAT

  • Cukr krupici nebo moučku
  • Bílky
  • Šeříkové kvítky obrané z větviček
  • Štěteček
  • Trpělivost

POSTUP:

  1. Bílky si dejte do hrnečku a prošlehejte je vidličkou, aby byly tekutější.
  2. Vezměte si velký tác a pořádně ho posypejte moučkovým cukrem (aby se vám na něj hotové šeříky nepřilepily).
  3. Na malý talířek si nasypejte hromádku krupicového, nebo moučkového cukru – podle toho, v čem budete kvítky obalovat. Já mám radši krupicový, rotože jsou takové krystalické, ale i moučka má ěco do sebe.
  4. Každý kvítek ze všech stran pomocí štětečku natřete bílkem a potom ho důkladně obalte v cukru na malém talířku.
  5. Nakonec položte šeřík stopkou nahoru na posypaný tác.
  6. Pokračujte, dokud vás to bude bavit a potom tác uložte na suché místo bez větru, kde nechte šeřík několik dnů vyschnout. Já ho tam nechala 4 dny.
  7. Po vyschnutí šeřík zavřete do skleničky s víčkem a brzy použijte na zdobení cupcakes, dortů nebo jinak podle vlastní fantazie.

DSC_8899

JAK TO CHUTNÁ?

Když do šeříku kousnete, nejdřív se vám v puse rozpustí cukr a pak přijde silná šeříková chuť. Jak voní, tak chutná a já květinové chutě miluju.

DSC_8691

DSC_8694

DSC_8698