Šeříkový sirup

DSC_8803

Bezinkový sirup už všichni znají, ale šeříkový ješě pořád tolik rozšířený není, ačkoliv šeříková vůně je pro české jaro jedna z nejtypičtějších. Já jsem do sirupu pouila všechny 3 barvy našich šeříků, ale příště bych použila jen bílý a světle fialový, protože ten tmavý hodně změní barvu sirupu.

 

INGREDIENCE:

  • 2 hrnky cukru krupice (může být třtinový)
  • 2 hrnky vody
  • 2 hrnky květů šeříku obraných od větviček
  • Můžete přidat citron pro kyselejší chuť a trošku borůvek pro fialovou barvu

POSTUP:

  1. Vodu v hrnci smíchejte s cukrem a přiveďte k varu. Vařte asi minutu.
  2. Do vroucí cukrové vody přidejte omytý šeřík a vařte 10 minut.
  3. Odstavte a sceďte. Pokud chcete tak přidejte šťávu z citronu nebo borůvek.
  4. Ještě teplé nalijte do skleněné lahve a otevřenou ji nechte odstát až do vychladnutí.
  5. Po vychladnutí lahev uzavřete a uložte do lednice.

Na co použít?

Udělejte si z něj domácí limonádu, přidejte do těsta na bábovku, pokapejte sirupem cupcakes, nebo zamíchejte lžičku do čaje.

DSC_8713

Tmavé šeříky vám hodně změní barvu sirupu. Pokud chcete mít sirup světlejší než já, použijte světlé šeříky.

Tmavé šeříky vám hodně změní barvu sirupu. Pokud chcete mít sirup světlejší než já, použijte světlé šeříky.