Sušená rajčata kofitovaná v olivovém oleji

IMG_3241-2

Tenhle recept přivezl táta ze Španělska spolu se síťkou nasušených rajčat a od té doby jich musíme mít doma stálou zásobu, protože jsme se do nich nefalšovaně zamilovali. Olej spolu s rajčaty a česnekem posíláme jako základ do netradičních Aglio Olio špaget, do kuskusu a vlastně do všeho, kam se to hodí. Ve skleničkách máme rajčatovo – česnekový olej uložený ve spíži a když dochází, zase připravme nový.

SUROVINY:

  • Sušená, nenakládaná rajčata
  • Stejná váha česneku, jako sušených rajčat
  • Olivový olej

*Množství si upravte podle toho, kolik si chcete připravit do zásoby. Doporučuji hodně :)

POSTUP:

  1. Sušená rajčata dejte do misky, zalijte studenou vodou a nechte alespoň 12 hodin odstát, aby rajčata změkla. Doba máčení by neměla překročit 24 hodin, jinak rajčata budou moc vodnatá a bez chuti.
  2. Druhý den rajčata sceďte a oloupejte si česnek, který nakrájejte na tlusté plátky.
  3. Rajčata a česnek dejte do hluboké páne nebo těžkého hrnce a zalijte olivovým olejem tak, aby vše bylo ponořeno.
  4. Zapněte sporák na nízkou teplotu (my na stupnici 1-9 zapínáme asi na 2 nebo 3) a vše nechte pomaloučku prohřívat přibližně 3 hodiny.
  5. V průběhu 3 hodin vám vznikne krásně voňavý olivový olej s česnekem a sušenými rajčaty.
  6. Nalijte si ještě teplý olej do zavařovaček a pořádně je zavřete. Otočte dnem vzhůru a nechte vystydnout.
  7. Uchovávejte ve spíži, ale pokud sklenici otevřete, skladujte ji jen v lednici. Až budete ze sklenice olej odebírat, vždy dolijte čerstvým olejem tak, aby rajčata ani česnek neosychaly na povrchu, protože by mohly začít plesnivět.